Malmö Folk Festival: Folkklubb

15 oktober 2022
Kuben
ca tre timmar
Mix Musik, Musik i Syd och Malmö Folk i samarbete med Malmö Live Konserthus
Lör 15 Okt 21:45 Passerat
100-140 kr
Folk

Som en del av Malmö Folk Festival bjuder Malmö Folk och Mix Musik in till Folkklubb, en folkdansklubb som utmanar konventionerna. Här kombineras hårdsvängande livemusik i folkton med elektronisk klubbmusik - trä och betong, fioler och DJs, värmeljus och neon. Musik för dig som vill dansa, lyssna, skratta, gråta, njuta, blunda, virvla. 

 

19.00-19.45 Crashcourse i folkdans - CA6 - fri entré

Inled kvällen med att ta en öl i baren eller delta i vår crash course i folkdans. Danskursen riktar sig både till dig som aldrig provat förut och till dig som har testat lite grann, och ger några verktyg att leka runt med. På kvällens dansgolv råder sedan en go anarki där all typ av dans välkomnas, och för den som blev biten på folkdans går det fint att fortsätta be om tips å trix.

 

19.45 - 21.45 Jam - CA6 - fri entré

 

21.45 - 23.00 Mapou - Kuben

Sten Källman har ägnat hela sitt professionella musikerliv åt gränsöverskridanden. Alla resor till och vistelser i vodouns hemland Haiti har inspirerat honom och lett till ett livslångt engagemang för den haitiska kulturen. Sin svenska själ finner Sten Källman i korsvägen där den själfulla, rytmiska vodoumusiken möter den melankoliska, nordiska spelmansmusiken. Under 2020 manifesteras detta i albumet ”Mapou”, inspelad i Haiti och Sverige med haitiska slagverkare och svenska blåsare.

Sten Källman har nu bjudit in sin vän och kollega, den legendariska slagverkaren Sanba Zaofrån Haiti och tillsammans ska de nu låta oss uppleva hur den svenska folkmusiken kläds i en haitisk vodoudräkt. Två traditioner möts utan förlust av identitet eller originalitet.

 

På scen:

Louis Lesly ”Sanba Zao” Marcelin – perc, sång

Adjamile Marcelin – perc, sång

Woulele Marcelin – perc, sång

Sten Källman - saxofoner, sång

Robin Johansson - saxofoner, sång

Henrik Cederblom - gitarr, fiol, sång

Sofia Källman - sång,  perc

 

23.15 - 00.00 Brita Björs & Tina Quartey

Två musiker som båda gjort avtryck på den svenska folkmusikscenen. För ett par år sedan möttes de i ett musikaliskt sammanhang på just folkklubben och kärlek uppstod. De kände att de bara måste fortsätta göra musik tillsammans. Den här duon låter oss uppleva såväl hårdsvängande polskesgrooves som finstämda koraler. Ett intimt musicerande där lyhört lyssnande och explosiv frihet samspelar. Tradition, improvisation och experimenterande vävs samman i ett lekfullt skapande. På Folk & Världsmusikgalan 2020 fick Brita utmärkelsen Årets Artist medan Tina prisades som Årets Traditionsbärare. Urkraft utlovas!

 

00.15 - 01.00 Spelman remixed 

Beats, borduner, korsvirkeshouse, pulserande låtar, dunkande bas, elektronik, träfiol, lek och allvar. Ett experimentellt och utforskande möte mellan en spelman och en DJ, en alkemisk förening av två danskulturer.

 

Mix Musik

Mix Musik har sedan 1995 presenterat musik, nära hjärtat, från världens alla hörn.

 

Malmö Folk

Hos Malmö Folk dansas det, spelas och umgås runt folkmusik. Föreningen arrangerar konserter, danskvällar, kurser och andra aktiviteter, med huvudsaklig inriktning på svensk och nordisk folkmusik.

Senast uppdaterat: 2022-07-01