Kystnært & Spel till dans

20 oktober 2023
Kuben (ståplats)
ca 3 timmar 30 minuter
Mix Musik & Malmö Live Konserthus
Fre 20 Okt 19:30 Passerat
140 kronor
Kystnaert, en del av Malmö Folk Festival

Kystnært – Floating Sofa Quartet & Guro kvifte Nesheim

Kystnært är ett konstnärligt samarbete mellan den finsk/dansk/svenska folkmusikgruppen Floating Sofa Quartet och den norska hardingfelaspelaren Guro Kvifte Nesheim. I projektet möts traditionsmusiker från fyra nordiska länder som tillsammans djupdyker i gemensamma musikaliska traditioner från ländernas kustregioner. Följ med till sjöss!  

Floating Sofa Quartet (FSQ) har under tio år arbetat med Nordisk folkmusik tvärs över landsgränserna, visionen har alltid varit att sammanföra de nordiska ländernas kulturella arv och skapa musik som både bevarar en tradition men också förnyar den. Början på denna musikaliska resa var när den unga norska stjärnviolinisten och hardangerfelaspelaren Guro Kvifte Nesheim gjorde ett inhopp i Floating Sofa Quartet under showcase-festivalen Folkelarm i Oslo 2021. 

Folkmusiken har historiskt tydligt präglats av handelsresor mellan andra länder och har många musikaliska likheter med sina grannländer. Kystnært tar avstamp i den regionala folkmusiken från kustregionen Agder i södra Norge - en tradition med tydliga band till sina musikaliska grannländer. Med denna musik som utgångspunkt utforskar gruppen musikaliska likheter med andra nordiska kustregioner och med egna arrangemang skapas en samtida konsertupplevelse.  

Konserten är en del av Malmö Folk Festival.  

Konserten är ett samarrangemang mellan Malmö Folk och Mix Musik.

 

På scen: 

Guro Kvifte Nesheim: hardingfele  
Mads Kjøller Henningsen: flöjt, svensk säckpipa  

Clara Tesch: fiol 
Leija Lautamaija: durspel, tramporgel 
Malte Zeberg: kontrabas 

 

Mer info: 

19.30 – 20.30 Konsert Kystnært 

20.30 - 23.00 Spel till dans, med bl.a. Kystnært, samma biljett som till konserten. Fler namn publiceras inom kort. 

Skurups folkhögskolas folkmusiklinje och duon KUSIN som spelar till dans

 

Medverkande

Kystnært
Kystnært är ett konstnärligt samarbete mellan den finsk/dansk/svenska folkmusikgruppen Floating Sofa Quartet och den norska hardingfelaspelaren Guro Kvifte Nesheim. I projektet möts traditionsmusiker från fyra nordiska länder som tillsammans djupdyker i deras gemensamma musikaliska traditioner från kustregionerna i Norden.

Upptäck musiken

Malmö Folk Festival

Malmö Folk Festival 2023

Malmö Folk Festival

Den 19-22 oktober 2023 fylls vår stad av folk- och världsmusik i samband med Malmö Folk Festival. Du kan ta del av programmet både här på Malmö Live och på flera andra platser runtom i Malmö. Varmt välkommen till fyra maxade dagar med sväng, nerv och värme! 

Klicka här för att läsa mer om festivalen

Senast uppdaterat: 2023-10-03