Kammarmusikserien #7 - Slagverk/Orgel/Trumpet

9 mars 2021
Lunds domkyrka
ca 45 minuter
Malmö Live Konserthus i samarbete med Lunds Domkyrka
Tis 9 Mar 19:00 Passerat
175 SEK
Is broadcasted
Kammarmusikserien
Digital konsert

Den här konserten kommer att publiceras i sin helhet på den här sidan den 9 mars kl. 19.00

En konsert med de två MSO-musikerna Bo Håkanson, slagverk, och Gustav Melander, trumpet tillsammans med pianisten Robert Bennesh på orgel. Inspelad i Lunds Domkyrka. 

Konsertprogram

Roberts, Myron J. Five, för orgel och marimba (1975)

1. Diffraction
2. Diaphone
3. Diagram
4. Digression
5. Dialogue

Tomasi, Henri Variations Gregoriennes Sur un Salve Regina för orgel och trumpet

”Var hälsad, du himmelens drottning”, lyder de första orden i den liturgiska sången Salve Regina, som har sjungits inom den katolska kyrkan sedan 1000-talet. Henri Tomasis ”gregorianska variationer” över melodin börjar sökande och meditativt, och beträder sedan försiktigt olika marker vad gäller tonalitet och tempo. I slutet blommar verket ut i en himlastormande final.

Storm, Staffan Eidolon, för orgel och slagverk (vibrafon och gongar) (2011)

I Eidolon undersöker Staffan Storm de klangliga relationerna mellan den mäktiga orgeln och de metalliska, men ofta mjukt ljudande slagverken. Titeln är lånad från den antika grekiska litteraturen, där ”eidolon” betecknar en skuggliknande bild av en person eller idé. Storm använder begreppet för att beskriva de musikaliska skuggor och ekon som på ett suggestivt sätt går genom verket.

Emanuelsson, Ulrika Nyskrivet verk för trumpet, slagverk och orgel (2020/2021) | Uruppförande

Lundakompositören Ulrika Emanuelsson har främst komponerat musik för kör och röst, och tonsatt texter av bland annat Karl Vennberg, Dag Hammarskjöld och Jacques Werup. Hennes senaste verk, som uruppförs här, är dock skrivet för orgel, trumpet och slagverk.

Medverkande

Bo Håkanson slagverk
Malmö SymfoniOrkesters alternerande stämledare för slagverk, Bo Håkanson, är född och uppvuxen i Tygelsjö, en liten by söder om Malmö. Han är en av få i orkestern som kommer ifrån området. Håkanson har varit anställd i orkestern i halva hans liv, alltsedan 1991, då han bara var 21 år gammal! Ändå finns det fortfarande musik kvar som han önskar spela och uppleva, och dessutom kommer ju favoriterna tillbaka hela tiden. Prokofjev Korngold, H.K. Gruber… Och som Håkanson uttrycker det själv ”Tänk att en liten kille från Tygelsjö får vara med om det! Och det kan du också… Köp biljett!”Läs mer
Gustav Melander trumpet
Gustav Melander började som 18-årig studera på Musikhögskolan i Malmö för Bo Nilsson och Håkan Hardenberger och har sedan sin examen 2014 blivit en av landets mest eftertraktade trumpetare. Redan som 22-årig fick Gustav jobbet som solotrumpetare i Malmö SymfoniOrkester, dock gästspelar han regelbundet i andra orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester och Oslo Filharmoniker. Gustav spelar även ute i Europa med orkestrar som Ensemble Intercontemporain, BBC Symphony Orchestra och London Symphony Orchestra med dirigenter som till exempel Sakari Oramo och Sir Simon Rattle. Gustav undervisar på Musikhögskolan i Malmö har vid flera tillfällen gästat skolor som Royal College of Music i London och Royal Northern College of Music i Manchester.Läs mer
Robert Bennesh
Robert Bennesh är körledare för Voices Of Scandinavia (VOS). 2016 utnämndes han till domkyrkoorganist i Lunds domkyrka och lämnade därmed sin tjänst som organist i Skanör-Falsterbo. Han tog sin masterexamen i kyrkomusik vid Musikhögskolan i Malmö och kompletterade studierna med ännu en examen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Parallellt med studierna verkade Bennesh som organist i S:t Andreas kyrka i Malmö. Orgelstudierna kröntes med solistdiplom i orgelspel vid amerikanska Yale University. Bennesh verkar också som frilansande konsertorganist.
Senast uppdaterat: 2023-04-12