Jacquot & Dalene (lördag)
Med ljusets hastighet till en galax långt, långt borta.
Efter en stormig inledning presenterar soloviolinen ett vemodigt tema, som återkommer i den långsamma satsen. Carl Nielsens Violinkonsert uruppfördes i februari 1912, vid samma tillfälle som hans andra symfoni. Var John Williams inspirerad av Richard Strauss Symfoni i f-moll när han skrev Star Wars-musiken? I början av symfonins första sats kan i alla fall Kraftens ledmotiv ur filmsagan skönjas. Strauss var blott 19 år när han skrev den här musiken – ändå är det hans sista symfoni av traditionellt snitt. Resten av karriären ägnade han sig främst åt tondikter och operor.
_______________________________________________________
Avkopplingsplatser & meditationsplatser
På Malmö SymfoniOrkesters ordinarie konserter har det skapats ett antal avkopplingsplatser där du som besökare får möjlighet att vila, meditera, sova eller bara njuta av musiken i stillhet. Detta har möjliggjorts genom att stolar i ordinarie bänkrader på andra balkong tillfälligt monterats ned, vilket frigjort utrymmet för avkopplingsplatserna. Meditationsplatserna tillgodoser möjligheter för dig som besökare att rulla ut din yogamatta på golvet under konserten.
Konsertprogram
- Nielsen, Carl Violinkonsert 34 min
Carl Nielsen föddes på Fyn 1865 och är mest känd för sina sex symfonier och en stor mängd folkliga sånger. Han fick sin tidiga skolning genom att spela med musikanter i hembyn och började komponera i tonåren. Han studerade piano och violin i Köpenhamn och fick 1889 tjänst som violinist i Det Kongelige Kapel. 1905 lade han dock violinen på hyllan, för att ägna sig helt åt att komponera. 1906 skrev han sin andra (och sista) opera, Maskerade, som räknas som Danmarks nationalopera. Violinkonserten komponerades 1911 för den ungerske violinisten Emil Telmányi, som några år senare blev Nielsens svärson. Den inleds med ett stormigt preludium, där ett vackert och vemodigt tema presenteras. Lägg märke till hur fint violinsolisten liksom lämnar över det till stråkarna. Det är ett stormigt och temperamentsfullt verk och det är tydligt att Nielsen kände till violinens egenskaper och möjligheter utan och innan. Konserten uruppfördes i Odd Fellow-palatset i Köpenhamn den 28 februari 1912. Vid samma tillfälle uruppfördes också Symfoni nr 3 och med dessa båda verk befästes Nielsens ställning som Danmarks främste tonsättare.
- Paus 25 min
- Strauss, Richard Symfoni nr 2 45 min
Den mest kända musiken ur Star Wars är förmodligen det fanfarliknande vinjettemat eller Darth Vaders majestätiska marsch. Men det viktigaste ledmotivet är utan tvekan det som associeras med The Force, den mystiska kraft som ger vissa utvalda individer övernaturliga förmågor. Det spelas på flera nyckelställen i filmerna – och kan skönjas i början av första satsen av Richard Strauss Symfoni nr 2. Betyder det att Star Wars-kompositören John Williams var inspirerad av Strauss när han skrev sin filmmusik i mitten av 1970-talet? Det är inte otänkbart. Strauss är ju för evigt förknippad med rymdfilm genom Stanley Kubricks epokgörande 2001 – Ett rymdäventyr, där soluppgångspreludiet ur Also sprach Zarathustra används på ett ikoniskt sätt. Att låta Star Wars-musiken dofta lite lätt av Strauss kan ha varit ett sätt för Williams att stärka kopplingen till rymdfilmsgenren.
Symfoni nr 2 är ett ungdomsverk i fyra satser och Richard Strauss var bara 19 år när han komponerade det. Trots det är det hans sista symfoni av traditionellt snitt. De kommande trettio åren skulle han istället ägna åt programmusik och symfoniska dikter, som Aus Italien, Ein Heldenleben, Don Quijote (som MSO framförde i september 2022) och just Also sprach Zarathustra. Efter dem fokuserade han på operakonsten. Salome, Rosenkavaljeren och Die Frau ohne Schatten är titlarna på några av de sexton operorna han skrev. Han avled i Garmisch-Partenkirchen den 8 september 1949, 85 år gammal.
Medverkande
- Malmö SymfoniOrkester
- Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
- Marie Jacquot dirigent
- Den franska dirigenten Marie Jacquot är utsedd till chefsdirigent vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn för perioden 2024–2029. Hon är första kapellmästare vid Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf/Duisburg, en befattning hon erhöll hösten 2021. Jacquot har snabbt gjort sig känd för sin breda repertoarkännedom, inte minst nutida musik, sitt effektiva repetitionsarbete och sina inspirerande tolkningar som omfattar traditionell opera såväl som en bred orkesterrepertoar. Läs mer
- Johan Dalene violin
- Violinisten Johan Dalene har på kort tid blivit en mycket efterfrågad solist i Sverige och internationellt. År 2017 vann han The Thomas and Evon Cooper International Violin Competition och 2019 erhöll han första pris i två prestigefyllda tävlingar, Norska Solistpriset och Carl Nielsen Competition. Sedan dess har kalendern varit fulltecknad. De kommande säsongerna är Dalene solist med alla de stora nordiska orkestrarna och gör sin debut med Gewandhausorchester Leipzig med Sakari Oramo, Czech Philharmonic Orchestra och Konzerthausorchester Berlin med Christoph Eschenbach samt solorecitals i Wigmore Hall i London och Carnegie Hall i New York. Läs mer