INSTÄLLD: Tjajkovskijfestival #3

30 jan
Digitala Konserthuset
Malmö Live Konserthus
Tjajkovskijfestival

En två veckor lång berättelse om en av de största ryska kompositörerna. Så går det att beskriva festivalen med Pjotr Tjajkovskijs symfonier.

I slutet av januari och i början av februari kommer Malmö Live att fyllas av lika älskade som ofta spelade tongångar: mestadels storslagna och kraftfullt flödande till sin karaktär, men med betydligt mörkare inre rum.

     – Jag tror inte att det finns ett torrt öga i publiken när vi kommer fram till den sista konserten, säger Robert Trevino, Malmö SymfoniOrkesters chefsdirigent, som framför Tjajkovskijs sex numrerade symfonier tillsammans med MSO.

Konsertprogram

Tjajkovskij, Pjotr Symfoni nr 3 45 min

1875 var ett mycket kreativt år för den trettiofemårige tonsättaren. I februari färdigställde han sin magnifika Pianokonsert nr 1 och han jobbade under året också parallellt med två andra av sina stora verk: balettdebuten Svansjön och Symfoni nr 3. Symfonin blev färdig i augusti och uruppfördes i Moskva i november samma år.

Det är den enda av Tjajkovskijs symfonier med fem satser, och formen skapar fin symmetri. I mitten breder en långsam och stillsamt klagande sats ut sig, som omges av två scherzon, som i sin tur omges av en inledning och en final. Alla symfonins satser utom den långsamma har inslag av dansrytmer, och det är sannolikt en av anledningarna till att den legendariske koreografen George Balanchine, känd för sina samarbeten med Stravinskij, använde symfonin (minus första satsen) till sitt dansverk Diamonds 1967. Andra satsen är en graciös vals och finalen en virvlande polonäs, som har bidragit till att symfonin ofta kallas Den polska. Verket inleds med en marsch som pendlar mellan sorg och majestät. Märk att detta var långt innan marschinslag blev symfonisk vardagsmat genom Mahler och senare Sjostakovitj.

 

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Robert Trevino dirigent
Malmö SymfoniOrkesters (MSO) tidigare chefsdirigent och nuvarande konstnärlige rådgivare, Robert Trevino, har ett framgångsrikt samarbete med skivbolaget Ondine. Utgivningen av Beethovens nio symfonier med MSO blev kritikerrosad liksom hans Ravelalbum på samma bolag med Basque National Orchestra (BNO) för vilken Trevino är chefsdirigent. Ännu en CD-inspelning på Ondine med BNO upptar mästerverk av förbisedda amerikanska tonsättare.Läs mer
Senast uppdaterat: 2021-10-13