INSTÄLLD: MSO Live: Martinsson, Broström, Tomner, Staern

29 april 2021
Digitala Konserthuset
ca. 1 timme 20 minuter
Malmö Live Konserthus
Tors 29 Apr 19:00 Passerat
Is broadcasted

På grund av sjukdom tvingas vi tyvärr ställa in konserten. Vi är ledsna för detta men hoppas kunna bjuda er alla på fler digitala musikupplevelser så snart som möjligt. Utforska vårt digitala konserthus där du hittar tidigare konserter och andra lärorika klipp med musiker ur MSO: https://malmolive.se/digitalakonserthuset

Fyra Malmötonsättare möts i detta konsertprogram med musik skriven mellan 2007-2014. Rolf Martinsson är nestorn i sammanhanget och inleder med en konsertouvertyr som manar publiken att öppna sina sinnen för nya intryck. Tobias Broström tar avstamp i konstnären Claes Eklundhs bildvärld i La Danse, medan Martina Tomner har använt ett sällsamt ekande vattentorn i Växjö som inspiration för Tempelmusik. Benjamin Staerns Polar Vortex går från en stad nedsänkt i iskyla till norrskenets undflyende skrift över himlen och avslutas med ett våldsamt vulkanutbrott.

Konsertprogram

Rolf Martinsson Open Mind 10 min

Titeln är dubbeltydig. Den anspelar delvis på att verket är skrivet som en konsertouvertyr, ett öppningsstycke, där orkestern får demonstrera dynamik, virtuosa tekniker, olika klanger, tempi och temperament. Men titeln kan också vändas till publikens perspektiv och inbjuda den att öppna sina sinnen. Rensa ut förutfattade meningar och möta den kommande musiken på ett förutsättningslöst och nyfiket sätt. Detta är viktigt med nyskriven musik, men kanske i ännu högre utsträckning när det gäller de gamla klassikerna. Tänk att kunna höra ett verk som Beethovens femma som för första gången.

Tobias Broström La Danse 28 min

Här har Tobias Broström har tagit avstamp i den Malmöbördige målaren Claes Eklundhs konst. Eklundh är känd för sina grova, ibland groteska porträtt, ofta frammejslade i jordiga färger. I hans målning La Danse sammanfaller en våldsamt dansande kvinnogestalt med en närstudie av ett ansikte. Broström fångar dramatiken och rörelsen i bilden på ett suggestivt sätt och utvecklar stycket till en kongenial meditation över Eklundhs bildvärld.

Martina Tomner Tempelmusik II 11 min

I Växjö finns ett vattentorn som är känt för sina mycket speciella akustiska egenskaper. Teleborgs vattentorn är det officiella namnet, men i folkmun kallas det Ekotemplet, och det är detta tempel malmötonsättaren Martina Tomner avser i verkets titel. Hon har stått under den väldiga kupolen med sin violin och spelat in läten, melodier och glissandon, och sedan överfört dessa ljud och fenomen till stråkorkester. Resultatet är ett knäppande, väsande och ekande verk med en spännande och annorlunda ljudbild. Ibland trummar musikerna på sina instrument, och på något ställe får en altfiol tjänstgöra som blåsinstrument, genom att violasten blåser i violans f-formade hål. Verket skrevs ursprungligen för den Växjöbaserade stråkorkestern Musica Vitae 2009 och Tempelmusik II är en bearbetning som framfördes på Venedigbiennalen 2010.

Benjamin Staern Polar Vortex 25 min

Olika extrema naturfenomen står i centrum för Benjamin Staerns Symfoni nr 1, med titeln Polar Vortex. Första satsen skildrar en stad försänkt i iskyla. De djupfrusna trädgrenarna klirrar mot varandra och vinden viner i de folktomma gränderna. Kylan fortsätter i andra satsen, men utmanas av det grönaktiga norrskenet från skyn. Orkesterklangerna fångar dess undflyende rörelser på ett fint sätt. Mot slutet av satsen börjar det mullra av magma under jordskorpan, och i finalen når den ytan i ett massivt vulkanutbrott. Jordens krafter uppfordrar människorna till tillbedjan och extatiska danser, och verket slutar med en fin blinkning till Stravinskijs Våroffer.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester Symfoniorkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt
Robert Trevino dirigent
Den amerikanske dirigenten Robert Trevino fick sitt internationella genombrott när han 2013 med kort varsel ersatte Malmö SymfoniOrkesters förre chefsdirigent Vassily Sinaisky i ett projekt vid Bolsjojteatern i Moskva med lysande recensioner som följd. Det ledde till flera nya engagemang med ledande orkestrar. Trevino har studerat för David Zinman som Aspen Conducting Fellow vid Aspen Music Festival and School och därefter, 2011, för James Levine som Seiji Ozawa Conducting Fellow vid Tanglewood Music Festival. Hans samarbeten innefattar bland andra Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, San Francisco Symphony och Rotterdam Philharmonic Orchestra. Robert Trevino är från säsongen 18/19 chefsdirigent för Malmö SymfoniOrkester.
Senast uppdaterat: 2021-04-27