Infruset – Själens skrubbsår 2022

12 - 19 nov 2022
Konsertsalen
ca 2 timmar inkl. paus
Från 13 år
Malmö Live Konserthus
Lör 12 Nov 19:00 Passerat
Sön 13 Nov 16:00 Passerat
Ons 16 Nov 19:00 Passerat
Tors 17 Nov 19:00 Passerat
Fre 18 Nov 19:00 Passerat
Lör 19 Nov 14:00 Passerat
Lör 19 Nov 19:00 Passerat
195 - 595 SEK
Infruset - Själens skrubbsår på Malmö Live konserthus
Gustaf Elias

Om föreställningen Infruset – Själens skrubbsår


När Mando Diao öppnade ögonen – och öronen – på hela svenska folket för Gustaf Frödings dikter i det folkära albumet Infruset blev det snabbt en stor succé. I november sätter Malmö Live Konserthus upp musikföreställningen Infruset – Själens skrubbsår där albumets låtar arrangerats om för Malmö SymfoniOrkester. Fyra artister från vitt skilda genrer står för sången: Björn Dixgård från Mando Diao, ikoniska Arja Saijonmaa, Jacqline Moss som slog igenom i Idol, och stjärnskottet Milton Felländer. På scen får vi även se den danska trapetsartisten och dansaren Ida Frost. den italienska dirigenten Daniela Musca och Carolinae Damkör med körvänner.

När Björn Dixgård arbetade fram manuset tillsammans med regissören Moqi Simon Trolin insåg de att lyriken, som mestadels var skriven av Gustaf Fröding och Karin Boye, väldigt mycket handlade om livet.

– De var väldigt levande personer båda två, de skrev om livet helt enkelt. Och några av Frödings texter är dikter som han skrev från hospitalet när han var i dåligt skick. De känns nästan som att han skrev som ett barn i en vuxen mans kropp, som ”Snigelns visa”, som är intellektuell men också simpel. Det är något otroligt fint med det, så vi sa att vi måste få in alla delarna: barndomen, ungdomen, vuxenheten, åldrandet och döden, säger Björn Dixgård.

 – Vi har skapat en slags linje av en människas liv som musiken, artisterna, symfoniorkestern och scenografin gestaltar på ett vackert sätt. Föreställningens vikt ligger alltså på musiken och tolkningarna av den, men det finns även teatrala element, vilket gör upplevelsen helt unik, säger Moqi Simon Trolin. 

– Jag tror att musikföreställningen Infruset - Själens skrubbsår kommer bli mäktig! Förmodligen det största jag varit med om, säger Björn. 

Musikföreställningen utgår från Mando Diaos hyllade album ”Infruset” som i sin tur är sprunget ur Gustaf Frödings dikter. Genom albumet skrev bandet in sig i den svenska musikhistorien, inte minst med den kanske främsta hitlåten ”Strövtåg i hembygden” som radiopubliken nyligen utsåg till den bästa Svensktoppslåten någonsin. Även till föreställningen nyskriven musik ingår, bland annat låtar från albumet ”I Solnedgången” samt klassiker av den grekiske kompositören Mikis Theodorakis. 
 

Mer om musikföreställningen

Produktionen är ett samarbete mellan Malmö Live Konserthus, Mando Diaos artistbolag och Björn Dixgård. Idén och grund för föreställningen skapades av Carlos Barth, Mando Diaos manager, och Karin Karlsson, programchef vid Malmö Live Konserthus. Regissören Moqi Simon Trolin anlitades för att ta fram manus tillsammans med Björn Dixgård och honom utifrån låtarna/texterna.

Infruset – Själens skrubbsår är en scenisk föreställning som innehåller musik, nycirkus-element och en ordlös dramaturgi. Flera arrangörer har involverats för att skapa den symfoniska ljudbilden. Rösterna, solisterna är valda med omsorg vilket betyder att deras röster tillför nya dimensioner och uttryck. Likaså har scenografen Eilev Skinnarmo skapat ett större, nytt konstnärligt rum av konsertsalen för att upplevelserna för publiken ska bli både nya och fler.

Föreställningen berättar en människas liv – och musiken är rösten som för handlingen framåt. Berättelsen tar oss genom denna livsresa, som gestaltas genom de medverkande artisterna; från födelsen till barnet, genom ungdomen, den vuxne/berättaren, den åldrande/vise och slutligen döden. Allt med utgångspunkt från Frödings mörka diktning i fonden, men också med hoppet och ljuset som en grundläggande del i visionen.

Sex olika arrangörer har involverats i musiken: Calle Rasmusson (även musikalisk samordning), Karl-Johan Ankarblom, Lina Nyberg, Ann-Sofi Söderqvist, Peter Danemo samt Ulrika Emanuelsson som också leder Carolinae Damkör med körvänner.

Om albumet Infruset

Infruset är Mando Diaos sjätte studioalbum och deras första album på svenska. Infruset har nått stor framgång och vunnit en Grammis och sålt fyra gånger platina. Albumet innehåller dikter av den svenska poeten Gustaf Fröding (1860 – 1911). Frödings poesi berättar historier om naturens skönhet, om kärlek och livets utmaningar. Tyngdpunkten i albumet Infruset ligger på Frödings ord medan instrumenten och rösterna betonar melankolin inom texterna.

Boka pausservering här!

Lär känna människorna på scen

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Daniela Musca dirigent
Italienbördiga Daniela Musca är en erkänd dirigent som tidigare bland annat jobbat med Staatsorchester Wiesbaden, Brandenburger Symphoniker, Belgian Chamber Philharmonic samt Frankfurt Opera och Museum Orchestra. I Sverige har Daniela Musca till exempel dirigerat Göteborgs Symfoniker, Norrköpings Symfoniker, Stockholms filharmoniker samt verkat på Kungliga Operan och Malmö Opera.
Björn Dixgård
Björn Dixgård är huvudsångare i bandet Mando Diao som sedan 2002 har släppt 8 studioalbum och sålt miljontals exemplar världen över. Deras ikoniska rock & roll sound kombinerat med Björn Dixgårds själfulla röst har blivit ett stort framgångskoncept.
Arja Saijonmaa
Arja Saijonmaa är en älskad sångerska, artist, schlagerstjärna och författare som under sin långa karriär spelat in 35 album på många olika språk. Arja samarbetade länge med den grekiske kompositören Mikis Theodorakis och hon har medverkat i otaliga musiksammanhang i Norden och Europa.
Milton Felländer artist
Milton verkar onekligen gå en ljus framtid till mötes, enbart 13 år gammal och han har redan hunnit att medverka i Malmö Operas storsatsningar som både "Matilda the Musical", "Skönheten och Odjuret", "Sound of Music" och "Så som i Himmelen"
Carolinae Damkör med vänner kör
Dirigenten och tonsättaren Ulrika Emanuelsson leder damkören som gärna tar sig an rösttekniker och genrer från olika delar av världen. Det råder en törst efter spännande stycken där det kvinnliga vokala instrumentet får utmanas och klinga på mer än ett sätt! Att behandla teman som berör är centralt för gruppen som också gärna ger sig ut på annorlunda platser med sina konserter - i skogen, vid havet, eller varför inte i en damm? Under Infruset gästas Carolinaerna även av en grupp tenorer och basar.
Ida Frost nycirkusartist
Moqi Simon Trolin regissör
Moqi Simon Trolin är en erfaren regissör som utbildats på Statens teaterskola i Köpenhamn och därefter arbetat på flera etablerade teatrar i Danmark som bland annat konstnärlig ledare och regissör. Han har också frilansat i hela Skandinavien och gjort flera produktionen på teatrar som Det kongelige, Malmö Stadsteater och Ibsen i Norge.
Eilev Skinnarmo scenograf
Eilev Skinnarmo är en mycket välrenommerad scenograf med lång erfarenhet av visuell arkitektur, design och scenografi. Han har arbetat på många stora arenor i norden och med projekt inom allt från teater, opera och dans till konserter, tv-produktioner och utställningar.
Jacqline
25-åriga Jacqline gjorde en braksuccé i Idol 2021. Jacqline kom in som en del av programmets nya satsning Raketen och tog sig raka vägen till finalen och uppträdde i livesändning inför hela Sverige på ett utsålt Globen. Jacqline har sången och dansen som passion och har haft det sen barnsben. Siktet har hon på en global artistkarriär; något hon jobbar stenhårt på varje dag både i musik- och dansstudion. Med fina hyllningar från svenska artistkollegor såsom Imenella och Cherrie, men även skådespelare som Gustaf Skarsgård och Alexander Abdallah ser framtiden framtiden väldigt ljus ut för Sveriges nästa internationella stjärnskott.

Se de medverkande

Infruset – Bakom kulisserna

Följ med bakom kulisserna kring Infruset: Moqi Simon Trolin
Följ med bakom kulisserna kring Infruset: Björn Dixgård
Följ med bakom kulisserna kring Infruset: Jacqline Mounkassa Mossberg

Lyssna på Infruset med Björn Dixgård och MSO

Relaterade artiklar

Björn Dixgård och Mando Diao gav ut ”Infruset” 2012. I november kommer musiken och texterna från albumet till liv i sex storslagna föreställningar på Malmö Live.

Mando Diao-sångaren: ”Förmodligen det största jag varit med om”

Mando Diao öppnade ögonen – och öronen – på hela svenska folket för Gustaf Frödings dikter. Nu kommer låtarna till liv på Malmö Live.
– Jag tror att den kommer bli mäktig, förmodligen det största jag varit med om, säger Björn Dixgård.

Milton Felländer.

12-årige Milton om att gestalta ett helt liv med folkkär musik

För 12-årige Milton Felländer pågår repetitionerna för fullt. Tillsammans med bland annat Björn Dixgård från Mando Diao och MSO ger han i höst liv åt folkkära dikter i musikföreställningen ”Infruset - Själens skrubbsår” på Malmö Live.

Låttexter

Senast uppdaterat: 2024-03-05