• Ilham al Madfai, en del av Malmö Folk Festival 2024

Ilham al-Madfai + Enkidu

Han har kallats Baghdad-Beatle och var en av de första musikerna i mellanöstern att introducera rockinstrument till den arabiska musiken. Musikaliskt har Ilham al-Madfai alltid varit en banbrytare och vi är mycket stolta över att presentera honom som en av våra största akter under Malmö Folk Festival. Du möter honom i vår konsertsal tillsammans med det världsberömda danskompaniet Enkidu.  

Under Malmö Folk Festival har du möjlighet att uppleva några av Iraks allra största stjärnor. I konsertsalen bjuder vi in till ett eklektiskt möte mellan den irakiska gitarristen Ilham al-Madfai och Enkidu – ett danskompani vars musiker och dansare kommer från både Irak och Sverige.  

Ilham al-Madfai är en sann musikalisk pionjär. På 1960-talet startade han som 19-åring Iraks första rockband, och i sitt fortsatta musikaliska utforskande skapade han så småningom en helt ny genre. Genom att blanda rockinstrument med den arabiska musiken och mixa västvärldens flamenco med traditionell irakisk folkmusik uppstod en helt ny ljudbild, och genren kom så småningom att kallas Arabic-world music crossover. Än idag lever genren kvar under samma namn, och många menar att de flesta av de gamla arabiska sångerna skulle ha försvunnit utan Ilham al-Madfais musik.  

Genom sina musikaliska influenser har Ilham al-Madfai genom åren samarbetat med många av musikvärldens största artister. Han har varit en återkommande artist på Bagdhad Café i London tillsammans med Paul McCartney och har spelat på bland annat Glastonburyfestivalen.  

I samband med Malmö Folk Festival bjuder vi in till ett spännande möte mellan Ilham al-Madfai och det världsberömda danskompaniet Enkidu. Enkidu startades 2010 av den irakiska konstnären Mhanned Hawaz och den svenska dansaren Martina von Schwerin och idag består gruppen av flera framstående musiker och dansare. Även Enkidu har brutit ny mark genom att vara de första som kombinerade irakisk dans med modern svensk scenkonst. I sina framträdanden blandar de dans och musik med förhoppningen om att ena människor och skapa harmoni och samhörighet.  

Välkommen till en konsert vi tror kommer stanna kvar länge i hjärtat.  

Konserten är en del av Malmö Folk Festival.

19 oktober 2024
Konsertsalen
ca 2 timmar
195-595 kronor
Malmö Live Konserthus

Medverkande

Ilham al-Madfai
Ilham al-Madfai (f. 1942 i Irak) är en irakisk gitarrist, sångare och kompositör. Ilham al-Madfai har varit verksam som musiker sedan 1960-talet och räknas idag som en av de allra största irakiska artisterna. Han är en pionjär som var först med att introducera västerländsk gitarr till den traditionella musiken i Mellanöstern. Genom att kombinera dessa två musikstilar skapade han en helt ny genre Arabisk world crossover – en genre som lever kvar än idag.  Läs mer

Malmö Folk Festival

Malmo Folk Festival 2024

Konserten är en del av Malmö Folk Festival.

Senast uppdaterat: 2024-07-04