Haydns Gräddbakelse

26 - 27 mars 2024
Kuben
ca 45 minuter (ingen paus)
Rekommenderad ålder från 4 år
Malmö Nya Musikkonservatorium & Öresunds Unga Symfoniker
Tis 26 Mar 09:00 Passerat
Tis 26 Mar 10:30 Passerat
Ons 27 Mar 09:00 Passerat
Ons 27 Mar 10:30 Passerat
75 kronor *onumrerade platser
Evenemangsbild till Haydns Gräddbakelse med Öresunds unga symfoniker, illustrerad av Eva Lindström
Bild ur sagoboken Haydns gräddbakelse, illustrerad av Eva Lindström.

Haydns Gräddbakelse

Varmt välkomna till en härlig konsert för påsk-lediga förskolebarn med  Öresunds Unga Symfoniker! 

Är ni nyfikna på att få lära känna några av våra mest kända klassiska kompositörer, deras personligheter och deras musik? Vill ni höra om Haydn som ääälskade bakelser och choklad, den lättretlige Vivaldi som inspirerades av fågelkvitter och Beethoven som skrev musik fastän han inte kunde höra?  

Då ska ni komma till Malmö Live och lyssna på när vår berättare Rigmor Grönwall läser sagor ur boken Haydns gräddbakelse, och när musikstyckena som inspirerat sagorna, spelas av Öresunds Unga Symfoniker. Eva Welander, författaren till sagorna i boken, berättar i sitt förord om hur hon har skrivit sagorna så att de hör ihop med tonsättarnas musikstycken: ”Varje berättelse i den här boken bygger på historiska fakta, men kring dessa har jag låtit fantasin flöda fritt. Vad tänkte tonsättarna på när de satt och komponerade? Varför skrev de som de gjorde?” 

Och vem vet, ni kanske får träffa en livs levande kompositör också...

ÖrUS spelade konserten Haydns gräddbakelse första gången hösten 2022. Det blev succé och nu vill vi ge fler barn och vuxna möjlighet att också få uppleva den. 

Missa inte tillfället att få höra unga, duktiga musiker i en stor symfoniorkester spela för barn! 

Öresunds unga symfoniker

Öresunds Unga Symfoniker drivs av Malmö Nya Musikkonservatorium och är en högskoleförberedande symfoniorkester för målmedvetna unga musiker i åldern 13-25 år. Orkestern startade sin verksamhet 2020 i nära samarbete med musiker från Malmö Symfoniorkester och har för närvarande ett 40-tal medlemmar. ÖrUS repeterar kontinuerligt varje vecka under ledning av internationellt verksamma dirigenter, med olika konsertprojekt som mål. I verksamheten ingår också orkesterveckor, stäm- och sektionsrepetitioner under ledning av entusiastiska handledare från Malmö Symfoniorkester. Orkestern har sitt säte i Malmö men har hela Öresundsregionen som upptagningsområde. 

Program

 

  • Inledningen från Also sprach Zarathustra R. Strauss 

  • Inledningen från The young person´s guide to the orchestra B. Britten 

  • Symfoni nr. 94 (sats 2), “Pukslagssymfonin J. Haydn 

  • Våren från De fyra årstiderna (sats 1) A Vivaldi 

  • En bit från Finalen, Symfoni nr 9 L. van Beethoven 

  • Dungeons and Dragons D. Brunstorp 

  • Ouvertyren från Nabucco G. Verdi 

Medverkande

Öresunds Unga Symfoniker
Öresunds Unga Symfoniker är en högskoleförberedande orkester för målmedvetna, unga musiker som drivs av Malmö Nya Musikkonservatorium. ÖrUS hade sin debutkonsert i augusti 2020. ÖrUS består i nuläget av ca 40 musiker från hela Öresundsregionen som repeterar kontinuerligt varje vecka under ledning av internationellt verksamma dirigenter med olika konsertprojekt som mål. Orkestern har under sin korta, verksamma tid hunnit med ett flertal produktioner som symfonikonserter, barnkonserter, musikalkonserter samt jul- och sommarkonserter. Öresunds Unga Symfoniker söker gärna samarbete och det är därför extra roligt att få sammanfoga musik, dans och sång till en härlig julföreställning tillsammans med dansare och körer från regionen.
Rigmor Grönwall
Rigmor är utbildad vid Malmö Musikal Akademi med sångpedagoger som Jack Abrahams, Karin Mang Habashi och Monica Tyllgren. Många år som frilansande musikalartist har inneburit anställningar på Malmö Opera, Nöjesteatern i Malmö och Göta Lejon i Stockholm i uppsättningar som ”Nine”, ”Kaspar Hauser”, ”Annie”, ”Cats”, ”Grease” och ”High School Musical”. Rigmor har inte bara agerat på scen utan även arbetat som producent, manusförfattare, scenograf och illustratör. Den kreativa ådran får sitt lystmäte genom att skapa fantasifulla scenbilder, vetenskapliga barnshower, temautställningar och till o med en egen barnbok!
David Sarosi Dirigent
David föddes i Sverige, av ungerska föräldrar. Först studerade han piano på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Under tiden var han dirigent för Malmö Sinfonietta, Lunds Nya Kammarorkester, samt Husets Kör.Läs mer
Senast uppdaterat: 2024-02-16