Gästspel: GSO med Ava Bahari En konsert med Sveriges Nationalorkester
Ett efterlängtat gästspel med Göteborgs Symfoniker – Sveriges Nationalorkester. Möt den mytiske hjälten Lemminkäinen i ett av Sibelius riktigt stora mästerverk och hör ny musik i fredens tecken.
Efter solodebuten hos Göteborgs Symfoniker 2023 har göteborgarna tagit den prisade svenska violinisten Ava Bahari till sina hjärtan. Vi får höra Stravinskijs neoklassicistiska och lekfullt melodiska violinkonsert, där varje sats inleds med ett skarpt ackord som verkar vilja säga: Hör upp – nu börjar det!
Möt den mytiske hjälten Lemminkäinen i Sibelius tondikt, ett av hans riktigt stora mästerverk. Konserten inleds med en nyskriven ouvertyr, den finske tonsättaren Max Savikangas War or Peace. Musik beställd av Göteborgs Symfoniker som här leds av chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali.
Medverkande
- Göteborgs Symfoniker Symfoniorkester
- Santtu-Matias Rouvali Dirigent
- Santtu-Matias Rouvali har varit Göteborgs Symfonikers chefdirigent sedan 2017, ett uppdrag som sträcker sig till 2025. Han har också en framgångsrik internationell dirigentkarriär och har av The Guardian hyllats som ”den finska dirigenttraditionens senaste storartade begåvning man bara måste lyssna på”.Läs mer
- Ava Bahari Violin
- När den svenska violinisten Ava Bahari var åtta år gav hon sin första solokonsert i Göteborgs konserthus. Då hade hon redan som treåring påbörjat sina violinstudier med utgångspunkt i Suzukimetoden. Via Oslo Music Academy’s Young Artists Program med Terje Moe Hansen som lärare och lektioner för professor Per Enoksson antogs hon på kandidatutbildningen och senare masterutbildningen vid Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin. Bahari är prisbelönt för sitt violinspel och har en stigande karriär även som konsertmästare. Hon har framträtt som solist med Kungliga Filharmoniska Orkestern och Göteborgs Symfoniker med vilken hon 2023 framförde Arnold Schönbergs violinkonsert – en av de absolut mest tekniskt krävande solokonserterna för violin.
Program
- Savikangas, Max War or Peace for Symphony Orchestra 10 min
Max Savikangas är från början violast och grundade för 25 år sedan den Grammy-belönade Uusinta Ensemble. Han studerade komposition för framför allt Anders Eliasson, men även Paavo Heininen och Kaija Saariaho. Han har komponerat över 130 verk för kammarensemble och orkester, vokalmusik, elektroakustisk musik och musik till konstprojekt. Hans verk har framförts såväl i Norden som Holland, Ungern, Polen, Schweiz, Österrike, Ryssland, USA, Kanada, Australien, Brasilien och Sydafrika.
Hans största verk är den sju timmar långa elektroakustiska ljudinstallationen Hammer, Anvil, Stirrup (2005), som nominerades till finska Teosto Prize. War or Peace väcker frågor om den mänskliga existensen. Där orden slutar tar musiken och klangerna vid. Tonsättaren själv skriver: “I slutändan ställer denna komposition pressande frågor: Vad definierar oss? Var står vi? Vad är ett meningsfullt liv? Och mitt i allt återstår den eviga frågan: krig eller fred?”
Verket är en sambeställning av Göteborgs Symfoniker och Åbo Filharmoniska Orkester.- Stravinskij, Igor Violinkonsert i D-dur 22 min
1. Toccata
2. Aria 1
3. Aria 2
4. Capriccio
- Paus 25 min
- Sibelius, Jean Fyra Lemminkäinen-legender ur Kalevala 50 min
Inspirerad av det finska nationaleposet Kalevala tog Jean Sibelius sig an att skriva en opera om den store mytiske hjälten Lemminkäinen. Under komponerandet upptäckte Sibelius dock att berättelserna gjorde sig bättre som tondikter, och med den insikten skapade Sibelius ett av musikhistoriens största mästerverk.
I den finska mytologin är Lemminkäinen en schaman, en trolldomskunnig klok man, men i Kalevala är han mycket mer än så. Man skulle kunna säga att han är en sammansättning av flera olika hjältar ur den finska mytologin, och i Lemminkäinen har dessa hjältars allra bästa egenskaper fått en gemensam kropp i denne rödlockige och vackre yngling.
Fyra delar av Kalevala står som inspiration till Sibelius tondikter.
Lemminkäinen och jungfruarna från Saari, i vilken Lemminkäinen seglar till den ensliga ön Saari. På ön förför han nästan samtliga kvinnor, med det rimliga resultatet att han blir bortjagad.
Svanarna från Tounela. Den mest spelade och populära delen av sviten beskriver den mystiska svanen som simmar runt Tuonela – de dödas ö. Lemminkäinen har fått uppdraget att döda svanen, men på vägen till Tounela blir han träffad av en förgiftad pil och dör själv.
Lemminkäinen i Tuonela beskriver just hans resa till dödsriket. För att lyckas snärja dödsrikets härskarinnas vackra dotter måste han döda den mytiska/mystiska? svanen. Dock blir han dödad av den mystiske blinde mannen i norr, och blir av honom styckad och kastad i en flod. När Lemminkäinens mor hör om sin sons öde reser hon till dödsriket där hon letar upp de olika delarna av Lemminkäinens kropp, sammanfogar dem och återuppväcker honom till liv.
Lemminkäinens återkomst avslutar verket med pompa och ståt, och hjälten får komma hem efter år av äventyr och strider.
Mat & Dryck på Malmö Live
Det finns Pausbokning i samband med detta evenemang.
När du förbokar mat- och dryckeservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande.