Ana Alcaide - 'Ritual' A mystical journey with Reza Shayesteh

15 oktober 2022
Kuben
1 timme 30 minuter
Malmö Live Konserthus
195 kr, medlem och student 150 kr

Ana Alcaide och Reza Shayesteh - Rituals är en del av Malmö Folk Festival.

Ana Alcaide är musiker och kompositör från Spanien som under en resa till Sverige blev förälskad i nyckelharpan. Instrumentet tog henne till Musikhögskolan i Malmö och där lärde hon känna den iranske musikern Reza Shayesteh som undervisade där. Nu har de skrivit musik tillsammans där det klassiska persiska stränginstrumentet setar och det traditionella stränginstrumentet nyckelharpa möts i en ny klangvärld.

 

Ana Alcaide har under sin karriär utforskat musik från olika traditioner. I mötet med Reza Shayesteh upptäckte de en gemensam kärlek till tonkonstens olika klangvärldar. Han introducerade den persiska musiken till henne och genom henne upptäckte han nyckelharpan. Att skriva musik tillsammans blev för dem en naturlig följd och kompositionerna har en stark ton av den spirituella musiken från Mellanöstern.

 

Med sin musik bygger Ana Alcaide och Reza Shayesteh broar mellan olika kulturer. Poesin, med sin tydliga rytmik och frasens melodiösa sammansättning, är en tydlig röd tråd i kompositionerna. Resultatet blir en musik som färdas runt världen, precis som den gjort i alla tider. ”Ritual” är ett ambitiöst verk som samlar musiker från Spanien, Iran och USA, den går i sufismens tecken där klangerna och de suggstiva rytmerna finner en väg in i var och ens hjärta.

 

 

Ana Alcaide: sång, nyckelharpa, tanbour, soundscapes

Reza Shayesteh: sång, tanbour, setar, daf

Bill Cooley: oud, slaverk, sounsdscapes

Kaveh Sarvarian: ney, tombak

Sandra Rico: dans

 

Senast uppdaterat: 2022-05-31