• Dekorativ evenemangsbild på Gustav Wetterbrandt, solist i Alla hjärtans konsert med Malmö SymfoniOrkester, säsongen 2024–25
  • Marie Samuelsson, en av kompositörerna vars verk spelas i Alla hjärtans konsert med Malmö SymfoniOrkester, säsongen 2024–25

Alla hjärtans konsert

En torsdagskonsert fylld av kärlekens många uttryck och oväntade skiftningar. 

Marie Samuelssons Kärlekstriologin är som tre målningar på en ljudlig duk. I Afrodite skildras kärlekens gudinna, inte som en myt, utan som en tidsenlig hjältinna av passion och frihet. Ett nytt barn av oändlighet undersöker evigheten och öppnar dörrar till det oändliga. I Eroseffekt och Solidaritet gestaltas kärlekens kraft att förändra världen omkring oss.  

Därpå följer Dvořáks dramatiska Othello-ouvertyr. Här skildras inte bara Shakespeares tragik utan musiken är också en spegling av våra egna inre strider och triumfer. Tjajkovskijs fantasiouvertyr Romeo och Julia breder ut känslorna på ett sätt som går bortom det förväntade. 

Tillsammans med solisterna i Samuelssons verk, Ann-Kristin Jones och Gustav Wetterbrandt, leds vi av dirigenten Delyana Lazarova genom hjärtats vindlingar och själens känslostormar.

13 februari 2025
Konsertsalen
ca 2 timmar 10 min inkl. paus
145 - 460 kronor
Malmö Live Konserthus

"Jag ser fram emot att möta mina fantastiska orkesterkollegor från en ny vinkel och framföra Marie Samuelssons musik tillsammans. Det blir första gången jag spelar en nyskriven klarinettkonsert."

Gustav Wetterbrandt, klarinett

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Delyana Lazarova Dirigent
Den bulgariska dirigenten Delyana Lazarova har ett omfattande orkestersamarbete och hon rör sig ledigt mellan olika länder och repertoarområden, flitigt engagerad. Under säsongen 2023–2024 dirigerar hon på så vitt skilda platser som Bukarest, Innsbruck, Bordeaux, London, Dresden, Glasgow, Berlin, Basel, Hamburg, Oregon, Sofia, Hallé och Zürich. Läs mer
Ann-Kristin Jones Mezzosopran
Den svenska mezzo-sopranen, Ann-Kristin Jones, bördig från Leksand, fick en gedigen sångutbildning innan hon inledde sin lysande frilanskarriär.Läs mer
Gustav Wetterbrandt Klarinett
Klarinettisten Gustav Wetterbrandt har efter ett framgångsrikt provår anställts som alternerande stämledare i Malmö SymfoniOrkester. Läs mer

Program

Samuelsson, Marie Kärlekstrilogin/The Love Trilogy 47 min

Uruppförande av hela verket på en och samma konsert 

 

1. Afrodite Fragment av Sapfo: Kärlekstrilogi – nr 1 

     Mezzo-sopran och orkester (ca 22 min.) 

2. Ett nytt barn av oändlighet: Till mina två söner Kärlekstrilogi – nr 2 

     Klarinettkonsert (ca 13 min.) 

3. Eroseffekt och Solidaritet: Kärlekstrilogi – nr 3 

     Orkester (ca 12 min.) 

Paus 25 min
Dvořák, Antonin Othello, konsertouvertyr 16 min

Om verket

Antonín Dvořáks Othello-ouvertyr från 1892 är en kraftfull och dramatisk orkesterkomposition inspirerad av William Shakespeares tragedi med samma namn.  

Verket fångar den intensiva och känslomässiga atmosfären i Shakespeares drama genom sina dynamiska och expressiva musikaliska teman. Ouvertyren öppnar med en mörk och ångestladdad klang som speglar den tragiska berättelsens inledande konflikter. 

Därefter växlar musiken mellan olika teman och stämningar för att återspegla Othellos passionerade kärlek till Desdemona, Jagos manipulativa intriger och den förödande utvecklingen av händelserna. Dvořák använder en rik orkestrering och känslomässigt laddade harmonier för att skapa en levande och gripande musikalisk berättelse. 

Tjajkovskij, Pjotr Romeo och Julia, fantasiouvertyr i h-moll 21 min

Om verket

Pjotr Tjajkovskijs fantasiouvertyr till Romeo och Julia är ett av hans mest älskade och framförda orkesterverk, komponerat 1869. Detta verk är ett av de tidigaste exemplen på Tjajkovskijs skicklighet som tonsättare och hans förmåga att förmedla starka känslor genom musik. 

Verket är en musikalisk tolkning av William Shakespeares tragiska kärlekshistoria och ouvertyren öppnar med en suggestiv och melodisk introduktion som presenterar de två älskande karaktärerna. Sedan utvecklas musiken genom olika teman och stämningar som speglar handlingens dramatiska och känslosamma händelser. 

En av de mest kända delarna av ouvertyren är det passionerade och intensiva "kärleksmotivet", som återkommer flera gånger och symboliserar de starka känslor som förenar Romeo och Julia. Därefter följer en dramatisk och stormande sektion som återspeglar de tragiska händelserna som leder till parets ödesdigra slut. 

Tjajkovskijs fantasiouvertyr är ett stycke kraftfull och gripande musik, som fångar kärlekens passion, tragedins sorg och den ödesdigra känslan av kärlekens ofrånkomliga makt.   

Pausservering & barer

Young man enjoys a drink during the interval at Malmö Live Concert Hall

Njut av Malmö Lives räksmörgås, eller något annat gott i pausen. När du förbokar pausservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande. 

Läs mer om pausservering

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 18.00 på Kanalscenen. Mer information publiceras löpande.

Abonnemangsinformation

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Torsdagsfavoriter.

Senast uppdaterat: 2024-07-05