• Ålevangeliet

Ålevangeliet

2 - 3 september 2022
Konsertsalen
2 timmar inkl. paus
295 - 475 kr
Malmö Live Konserthus i samarbete med Folkoperan, Norrlandsoperan och Riksteatern
Fre 2 Sep 19:00 Passerat
Lör 3 Sep 18:00 Passerat

Patrik Svenssons Augustprisade berättelse Ålevangeliet om världens mest gåtfulla fisk blir nyskrivet oratorium för solister, kör och orkester. Ålevangeliet är en samproduktion mellan Malmö Live Konserthus, Folkoperan, Norrlandsoperan och Riksteatern. Stina Oscarson skriver librettot och musiken komponeras av Emmy Lindström.

Med Stina Oscarsons nyskrivna libretto, Tobias Theorells regi och Emmy Lindströms vackra och klangfulla musik ställs de stora frågorna i en spännande musikalisk form. Med musiker ur Malmö SymfoniOrkester, med solister och kör kommer denna prisbelönta berättelse till liv i konsertsalen på Malmö Live i september.  

I berättelsen Ålevangeliet ger ålen sig ut för att lösa ett naturvetenskapligt mysterium som varken Aristoteles eller Sigmund Freud lyckades hitta ett svar på. Det är även en berättelse om en liten pojke och hans far och om hur ålen blev deras gemenskap. Sammanfattningsvis handlar berättelsen om ursprung, öde, livet och dess förvandlingar och om mötet med döden. 

- Jag ville använda ålen som ett exempel, som ett sätt att ställa existentiella frågor, men en ofrånkomlig fråga när man pratar om ålen är ju just klimatförändringarna och artdöden. Det är ett av de tema som Stina Oscarsson snappat upp i librettot. Hotet. Döden som finns där och lurar. Att om den här utrotningen av arter fortsätter då måste man föreställa sig en framtid där vi är ensamma kvar. Men min berättelse handlar också om hur mötet med naturen kan vara något trösterikt och något som kan hjälpa oss att känna samhörighet. Jag vet att en stark musikupplevelse kan spela samma roll för oss, säger författaren Patrik Svensson.
 

Konstnärligt team

Stina Oscarsson – libretto

Emmy Lindström – kompositör

Tobias Theorell, Folkoperan, regi

 

Boka pausservering här!

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Emil Eliasson dirigent
Emil Eliasson tog examen 2014 från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, inom masterprogrammet i orkesterdirigering. Där studerade han bland annat för Daniel Harding. Under studietiden gästade han bland annat Norrköpings Symfoniorkester, Symfoniorkestern vid Norrlandsoperan, Gävle Symfoniorkester, Dalasinfoniettan och Västerås Sinfonietta. Läs mer
Olle Persson baryton
Olle Persson föddes i Norrköping 1958 och studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han är en framstående tolkare av den tyska liedrepertoaren och har gjort många operaroller vid Folkoperan i Stockholm.
Linnea Andreassen mezzosopran
Emil Jonason
Georg Källström
Georg Källström är en tenor född 1990 från Stockholm. År 2020 tog han sin examen från Operahögskolan i Stockholm. Georgs klassisk bana tog sin början vid Adolf Fredriks musikklasser där han medverkade i barnkören vid Kungliga Operan. Känslan när hela operakören sjunger ”Arranci, datteri” ur akt II, La Bohème glöms aldrig! I november gör Georg rollen som Rinuccio ur Gianni Schicci av Puccini vid Smålandsoperan.
Palaestra Vokalensemble Kör
Palaestra vokalensemble är en projektbaserad mindre kammarkör och leds liksom Lunds akademiska kör av Director cantorum Cecilia Martin-Löf. Kören består av 8-24 solistiskt skolade sångare och framträder såväl inom Odeums evenemangsserie som i andra sammanhang.Läs mer

Ålevangeliet – libretto

Senast uppdaterat: 2023-06-12