À LA SIXTEN: Skandaler, skrönor och skratt i musikens värld

3 april 2024
Kubenfoajén
ca 1 timme 20 min (ingen paus)
Malmö Live Konserthus
Ons 3 Apr 16:00 Passerat
120 kronor
Sixten Nordström i en serie föredrag om musik och musikhistoria på Malmö Live

Skandaler och skrönor i musikens värld

Musikhistorien är fylld med skandaler, skrönor och envisa rykten. Missa inte när Sixten Nordström berättar om varför det inte gick så bra på premiären för Barberaren i Sevilla, eller vem som egentligen komponerat Charlie Chaplin-musik. Vi kan lova att det blir ett och annat skratt också!

Det gick inte så bra första gången Rossinis opera Barberaren i Sevilla skulle framföras. Enligt historien berodde det dels på en katt, men även en ostämd gitarr ska ha ställt till det. Och hur var nu Carl Nielsen som dirigent, och hur gick det när han skulle leda nationalsången? Vem har egentligen komponerat musiken som är undertecknad med Charlie Chaplin?

Under denna föreläsning får du höra Sixten Nordström berätta om både musikhistoriska skandaler och långlivade rykten. Hur var det till exempel med den tyske kompositören Felix Mendelssohn? Systern Fanny Mendelssohn ska ha varit en skicklig tonsättare och pianist, men under en tid då samhällsnormerna satte stopp för en professionell karriär för kvinnor. Kanske har vi fått höra hennes verk, men under annat namn?

Om föreläsningsserien À la Sixten

Missa inte föreläsningsserien À la Sixten på Malmö Live Konserthus. Sixten Nordström är en av Sveriges mest kända musikprofiler och uppskattad av en bred publik som programledare för musiktävlingen Kontrapunkt i Sveriges Television. Under säsongen kommer du att få förkovra dig i allt från de skånska mästarna till krävande kompositioner och pianots historia. Vet du vad Edvard Grieg egentligen tyckte om musiken till Peer Gynt? Det vet Sixten!

Medverkande

Sixten Nordström
Sixten Nordström tilldelas Medaljen för Tonkonstens Främjande för sin mångfacetterade gärning som pianist, musikkritiker, författare och pedagog, främst vid Musikhögskolan i Malmö. Hans personliga tilltal genomsyrar såväl hans författarskap som hans föreläsningar. Sixten Nordström är en av Sveriges mest kända musikprofiler och uppskattad av en bred publik som programledare i Sveriges Television för musiktävlingen Kontrapunkt. Han har också under många år varit engagerad i arbetet med Kungl. Musikaliska akademiens ungdomsstipendier.
Senast uppdaterat: 2024-03-25