100 kvinnor 100 år – panelsamtal

20 oktober 2021
Kuben
1 timme 15 minuter ( ingen paus )
Malmö Live Konserthus i samarbete med Körcentrum Syd
Ons 20 Okt 17:30 Passerat
0 SEK
Koritsia

Malmö Live Konserthus och Körcentrum Syd bjuder in till Panelsamtal - ett samtal om kvinnliga tonsättares och dirigenters syn på sin yrkesroll idag. Vi ser även en körkonsert med flickkören Koritsia under ledning av Linda Alexandersson. Ledare av panelsamtalet är VD Maria Frej. 

Arrangemanget är en del av temaåret "100 kvinnor 100 år" som är Malmö Lives stora temasatsning hösten 21 och våren 22. I satsningen hyllar och lyfter vi fram kvinnliga musiker för att stärka kvinnors plats i musikbranschen, kvinnors konstnärsskap och därmed också stärka musiklivet i landet.

Medverkande

Ulrika Emanuelsson
Ulrika Emanuelsson (f. 1965) är tonsättare, sångerska och dirigent utbildad vid Malmö Musikhögskola men har även en rytmikpedagogexamen samt sångstudier i Ungern och USA bakom sig. Examen efter mastersutbildning i komposition togs 2007 och hon har sedan dess frilansat i det egna företaget Eeka Music. Sedan februari 2021 är Ulrika även föreståndare för Körcentrum Syd.
Helle Solberg
Helle Solberg har dansk/norska rötter, är gift svensk och kan betecknas som en interskandinav med ett brett nätverk i alla tre länder. Karriären som kompositör inleddes 1998 men redan under studierna vann hon förstapriset i The Adrian Cruft Competition med sin stråkkvartett ”Small thoughts for String Quartet”. Hennes personliga och säregna musik till F. W. Murnaus stumfilmsklassiker ”Nosferatu” har uppmärksammats av både publik och kritiker. 2015 rekryterades Solberg till orkesterchef för Kungliga Hovkapellet på Kungliga Operan AB. Det femåriga förordnanden som hon fick i 2015 har under våren 2019 förlängts till 2025.
Martina Tomner
Martina Tomner (f. 1983) har studerat komposition vid Musikhögskolan i Malmö för bl a Rolf Martinsson, Kent Olofsson och Luca Francesconi. Efter lärarexamen i musik 2007 (instrumental- och ensemblepedagog med huvudämne arrangemang och komposition) fortsatte hon sina studier och tog diplomexamen i komposition 2012. 2020 komponerade hon Stillheten för blandad kör och slagverk till kören Mixtus Cantus och 2021 var hon engagerad som tonsättare i Fredric Thurfjells och Nordic Saxophone Quartets berättarföreställning Kunobröderna. Martina har erhållit stipendier från bl a Kungliga Musikaliska Akademien, Konstnärsnämnden, STIM, Stiftelsen Annik och Lars Leander samt Fredrika Bremer-förbundet.
Cathrine Winnes
Cathrine Winnes er en norsk orkesterdirigent, og kunstnerisk leder/sjefdirigent for Blåsarsymfonikerna i Stockholm, og kunstnerisk leder for Båstad Kammarmusikfestival. Hun var både dirigent og programleder i den Rose D'or- nomimerte SVT-serien "She Composes Like a Man," der hun sammen med Sveriges Radios Symfoniorkester løftet fram musikkhistoriens kvinnelige komponister. Hennes arbeid med å framføre dette repertoaret har ført til både den Norske Komponistforeningens Likestillingspris og Hedersomnämnande av KVAST. I 2020 talte hun også musikkens sak som sommarvärd i Sommar i P1.
Koritsia Kör
Koritsia är en ung damkör som tillhör Kulturskolan Lund. Hundratals barn sjunger i olika körer på Kulturskolan varje vecka och Koritsia är kören för tjejer i åldern 16-19 år. Körens ambition är att musicera på en hög nivå och att ständigt ta sig an nya utmaningar. En viktig del i det musikaliska arbetet är körens gemenskap och lagkänsla. De unga sångarna får chansen att musicera och utvecklas i en social miljö med vänskaplig atmosfär. Kören har en lång tävlingstradition och medverkar regelbundet vid olika körfestivaler runt om i Europa.
Marie Åström harpa
Linda Alexandersson
Linda Alexandersson (f.1984) är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och Academy of the Arts i Reykjavik. Hon verkar som dirigent och frilansande tonsättare och sedan 2016 arbetar hon inom körverksamheten vid Kulturskolan Lund. Linda Alexandersson är även konstnärlig ledare för den internationellt kända damkören Korallerna.
Senast uppdaterat: 2021-10-18