Symfoni nr 5 – Ödessymfonin
Beethoven, Ludwig van
Det finns många teorier och spekulationer kring det ikoniska inledningstemat till Beethovens Symfoni nr 5. Vad är de där tonerna för något egentligen? Vad var det som inspirerade tonsättaren?
Men den stora frågan bör istället vara denna: Varför skulle det behövas några förklaringar bortom det faktum att Beethoven är en av de största tonsättarna genom tiderna? Varför skulle det vara nödvändigt att söka teorier och förklaringar till att han kunde konsten att skapa briljanta melodier? Det var ju hans jobb!
Temat består av rytmen ”di-di-di-daaa”, satt i tonerna G-G-G-ESS. Och så en gång till, ett tonsteg lägre. Det är allt! En av hemligheterna bakom temats storhet är just den här enkelheten. Det låter kraftfullt, men skulle lika gärna kunna spelas på första blockflöjtslektionen. Har man väl hört melodin en gång sitter den i skallen för alltid. Alla, även folk som är helt tondöva, kan nynna den, eftersom den mer handlar om rytm än om toner. Det räcker att slå den med fingrarna mot bordet, så förstår de flesta direkt vad det är frågan om.
Det finns dock en spännande detalj som inte alltid framgår, och det är att temat börjar med en åttondelspaus, och alltså inte direkt på taktens första slag. Detta hörs tydligare när temat spelas integrerat med de andra stämmorna längre in i satsen.
Men låt inte den monolitiska första satsen stå i vägen för resten av den här symfonin. Andra satsen börjar med ett böljande tema i stråkarna, och växer och växlar mellan storslagenhet och tvivel. I tredje satsen kommer huvudtemats rytm tillbaka, först i bleckblåset, sedan i stråkarna. I slutet av satsen skapar Beethoven en spöklik ljudbild med pukorna innan han låter finalen blomma ut i all sin prakt.
Beethoven började skissa på det som kom att bli Symfoni nr 5 redan 1804, men lejonparten av arbetet ägde rum 1807-1808. Verket hade premiär i Wien den 22 december 1808 tillsammans med bland annat Symfoni nr 6.