Roland Pöntinen

Roland Pöntinen debuterade som 17-åring med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och har sedan dess framträtt med betydande orkestrar över hela världen. Bland höjdpunkterna märks konserter med Los Angeles Philharmonics i Hollywood Bowl, med anrika Philharmonia Orchestra samt framträdanden på London Proms i Royal Albert Hall. Pöntinen har samarbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Leif Segerstam och Jevgenij Svetlanov för att nämna några.

Han har gästat många av de stora festivalerna, däribland Schleswig-Holstein, Ruhr Klavier Festival, Mostly Mozart i New York samt Verbierfestivalen och samarbetat med artister som Christian Lindberg, Håkan Hardenberger, Martin Fröst, Katarina och Svante Henryson, Nobuko Imai, Joakim Milder, Love Derwinger, Torleif Thedéen, Ulf Wallin, Nicolai Gedda och Barbara Hendricks. Hans intresse för dans har lett till samarbeten med Kathleen Quinlan, Mats Ek, Paul Taylor Dance Company, Roy Assaf, Örjan Andersson och Lilly Zetterberg. Han är särskilt tilltalad av intimiteten i recitalformen och av att komponera spännande program. Pöntinen har gett soloaftnar i New York (The Frick Collection), Wigmore Hall i London, Bogotá, Istanbul och Verbier.

Roland har initierat flera festivaler, t ex Pianorama i Konserthuset, en biennal med pianot i fokus och var under åren 2018-2020 konstnärlig ledare för Båstad Chamber Music Festival. Pöntinen har gjort fler än 100 skivinspelningar och är även verksam som tonsättare och arrangör. Hans senaste verk, L’heure bleue för trombon och piano är tillägnat Christian Lindberg och duon Lindberg-Pöntinen har bl a spelat det under en Japanturné våren 2022.

Bland nyligen utkomna inspelningar märks ”Ingmar Bergman-Music from the Films” med pianoverk av bl.a. Schubert, Chopin, Bach, Scarlatti samt den andra satsen ur Schumanns Pianokvintett som Bergman använde i Fanny och Alexander, Bernsteins The Age of Anxiety med Arctic Philharmonic Orchestra under Christian Lindberg samt verk för violin och piano av Szymanowski tillsammans med violinisten Sueye Park.

2001 valdes han in som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och erhöll året därpå den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärlig gärning. 

piano
Senast uppdaterat: 2023-11-30