Rhona Duncan

Född i: Glasgow, Skottland

Började spela violin: År 1978. Jag spelade piano och min musiklärare tyckte det gick så bra så jag skulle spela ett orkesterinstrument. Hon frågade mig om jag ville spela fiol och jag sade "ja" utan att veta vad en fiol var!

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 1996

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Två år på musikinternatskola i Manchester: 'Chethams School of Music' och 5 år på Royal Academy of Music, London.

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Jag har många fina minnen av vår extraordinär konsertmästare Anton Kontra. När han spelade solo var det magiskt och hans spel liknade ingen annans.

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Jobbade en säsong i norra Spanien: Orquestra de la principado de Asturias.

Vilken är din favoritkompositör? Johannes Brahms.

Vad föredrar du att göra på din fritid? Promenera vid havet är aldrig fel och lite kallbad på det. Både Ribban och Sibbarp är mysiga kallbad.

Varför borde alla gå och lyssna på symfonisk musik? Även om jag älskar språk, ord och litteratur, en symfoni får en att uppleva känslor. Dessa känslor kan inte utryckas av den bästa författare. Som H.C. Andersens sade: "Där orden tryter, musik pratar."

Rhona Duncan
Violin 1
Violin

Mer innehåll med Rhona Duncan

Rhona Duncan

Artikel: "Nu lönar det sig att öva"

Hur är vardagslivet som orkestermusiker? Rhona Duncan, violinist i Malmö SymfoniOrkesters förstaviolinstämma, kan fortfarande bli överväldigad på jobbet.

<span>VIDEO: Konsertintroduktion inför Schönberg & Mendelssohn</span>

VIDEO: Konsertintroduktion inför Schönberg & Mendelssohn

Senast uppdaterat: 2024-03-08