Rein Ader

Född i: Västerås, Sverige

Började spela viola: När jag var sex år fick jag ett knappdragspel i födelsedagspresent. Spelade dragspel och blockflöjt till jag var nio år. Min äldre bror spelade fiol så jag började också att fela. När jag var tio år tyckte min lärare att mina händer var tillräckligt stora för att spela altfiol. Under flera år tog jag lektioner i både violin och viola men i högstadiet blev det bara viola. 1975 var jag på ett folkmusikläger i Ljusdal och fick upp ögonen för något annat än klassisk musik. Folkmusiken blev min Mr. Hyde ända fram till nu. 1983 blev jag utnämnd till riksspelman för ”klangfullt spel av låtar från Västmanland”. 

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 1982

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Jag har studerat viola för professor Bertil Appelbom vid musikhögskolan i Stockholm 1978-1981.

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Alla turnéer är nog det som har gillat mest. Tycker om att resa och gillar historia och geografi. När vi åker någonstans så brukar jag läsa på om platser som vi besöker. 

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Jag har jobbat på Folkoperan, Oscarsteatern, Kungliga Filharmonin, Gävleborgs Symfoniorkester, Norrlandsoperan, Umeå Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Västerås Sinfonietta, Själlands Symfoniorkester, Huaröds kammarorkester, Malmö Opera och Malmö SymfoniOrkester. 

Vilken är din favoritkompositör? Johann Sebastian Bach

Vad föredrar du att göra på din fritid? Jag läser mycket, mest Science fiction men också historia och historiska romaner. Ser på filmer och tv-serier. Tittar mycket på hockey. Malmö Redhawks är mitt favoritlag. Ibland gymmar jag men har fått lämna gymmet på grund av risk för coronasmitta. Har hållit på med Aikido och längdskidåkning. Åkte Vasaloppet 1998. Nu blir det mest promenader. Tycker mycket om att snickra och gräva. 
Sedan tio år tillbaka åker jag till Tyskland på somrarna. Där medverkar jag i ett lajv som heter Drachenfest. 7000 personer är med  i en fantasy/medeltida miljö. Jag tar på mig min roll som palladin, en slags krigarpräst. Iförd min rustning dödar jag orcher, troll och andra onda varelser. Eventet pågår i en vecka och jag spelar också mycket fiol tillsammans med andra musiker. 

Vad äter du helst? Asiatisk mat är min favoritmat och korv med hög kötthalt. 

Varför borde alla lyssna på symfonisk musik? Man ska lyssna på symfonisk musik för att det finns något i musiken som är djupare än den musik som tränger sig fram i hissar, i varuhus, i P3 och P4. Klassisk musik är rogivande, överraskande, sentimental, livsbejakande, vacker, pampig, kolossal, eftertänksam, klangfull, allvarlig och mycket glädje. Sätt dig ned i Malmö Lives konsertsal och låt dig uppfyllas av 95 personer som gör sitt yttersta för att framföra musiken. Musiken behöver inte alltid vara vacker. Dissonanser och häftiga rytmer och klanger kan få lyssnaren att uppleva känslor som du/ni inte visste fanns. Det är en glädje att se och höra musiker som är samspelta. 

Rein Ader
Viola
Viola
Senast uppdaterat: 2024-03-08