Rebecka Ronge

Född i: Skövde, Sverige

Började spela cello: Jag började spela cello när jag var 8 år. Inget jag själv ville men jag är uppvuxen i en musikalisk familj, så jag hade inte så mycket att säga till om. Min mamma valde cello på grund av att det fanns en så bra cellolärare i närheten. Varje vecka åkte jag hem till min tyske, ganska stränga lärare och fick lektioner som ibland varade i 5 timmar. Ibland jobbigt och motigt men jag är idag så evigt tacksam att jag inte gav upp så lätt och hade föräldrar som stod på sig. 

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 2002

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Jag har studerat på Musikhögskolan i Göteborg och på Musikkonservatoriet i Århus, Danmark. 

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Så många fantastiska minnen och konserter. Men speciellt när vi spelade Mahlers 7a för ett antal år sedan, hade aldrig spelat den förut och tyckte det var så otroligt roligt att spela och så fantastiskt musik rakt igenom. Sådana där konserter när man inte vill att det ska ta slut. Fast oftast handlar det också om bra dirigenter, en favoritsymfoni kan ju också bli en plåga om tolkningen går helt emot ens egna smak. 

Vilken är din favoritkompositör? Många favoriter, Prokofiev, Mahler, Walton (cellokonsert då), Stravinskij. 

Vad föredrar du att göra på din fritid? Får jag vara med mina barn och katter är jag nöjd, försöker även komma ut i skogen till häst så mycket det går. Annars fix med hus och trädgård. 

Vad äter du helst? Egenfångade kräftor. 

Vad är ditt tips på aktivitet i Malmö? Förutom att besöka Malmö live är Ribban eller bokskogen värt ett besök. 

Varför borde alla lyssna på symfonisk musik? Speciellt nuförtiden när man matas med så otroligt mycket intryck, sociala medier och annan stress. Jag tror man behöver den slags mindfulness som det innebär att sjunka ner i en stol och lyssna klassisk musik. Att endast låta sin hörsel ta in och låta allt annat vila. Dock behöver vi kämpa för att få fler att förstå hur mycket fantastisk musik det finns. 

Rebecka Ronge
Cello
Cello
Senast uppdaterat: 2024-03-08