Peter Axéll

Född i: Norrköping, Sverige

Började spela violin: 1970. Pappa spelade violin och instrumentet fascinerade mig.

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: Vikarierade 1979 - 1981 och anställd sedan 1984.

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Kommunala musikskolan i Norrköping, Norrköpings musikklasser, Östgötska Ungdomsorkestern, Musikhögskolan i Malmö 1977-1982, Kvartettlektioner för Ferdinand Erblich vid Kuhmo kammarmusikfestival.

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Det finns många minnen. Kanske Mahlers 9:a i Stockholm med Leif Segerstam, samt de turnéer vi har gjort i bland annat Tyskland, Holland, Spanien och Storbritannien.

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Bland annat Malmö Operaorkester, Umeå Sinfonietta, Symfoniorkestrarna i Helsingborg och Norrköping, Axéllkvartetten och Nanortrion.

Vilken är din favoritkompositör? Det finns många. Kanske de tre stora B:na, Bach, Beethoven och Brahms.

Vad föredrar du att göra på din fritid? Umgås med familjen. Är engagerad i den kyrka jag tillhör. Pysslar gärna hemma i trädgården eller i sommarstugan.

Vad är ditt tips på aktivitet i Malmö? Att promenera i och njuta av de många fina parker som finns i Malmö och kanske kila in och ta en fika på något café. Besöka några av Malmös muséer.

Vad är din favoritmat? Kabeljo

Varför borde alla gå och lyssna på symfonisk musik? Den symfoniska musiken innehåller stora kulturella skatter och rikedomar som jag tycker är särskilt viktiga i vår tid, där ofta det materiella och ytliga står i fokus. Den symfoniska musiken är ofta odödlig och tidlös och kan därför upptäckas av varje ny generation.

Peter Axéll
Violin 2
Violin
Senast uppdaterat: 2024-03-08