Matteo Battistoni

Född i: Cesena, Italien

Började spela trumpet: Jag började spela när jag var sju och en halvt år i en musikkår nära min hemstad. Om jag ska vara ärlig var det inte jag själv som valde det, utan min mormor Tina, som älskade opera och musik generellt, som skickade mig med en familjevän för att repetera med bandet och testa på instrument. Även just trumpeten var inte riktigt mitt val, de hade en trumpet som ingen använde så jag fick den i händerna den kvällen. Lyckligtvis gav jag mig inte utan fortsatte spela trumpet.

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 2016

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Min utbildning grundar sig i traditionella studier i Italiens musik, där jag också var lyckligt lottad att träffa min första trumpetlärare Renzo Brocculi, som jag idag ser som en fader som överförde sin kärlek för musiken och instrumentet till mig, men som också lärde mig om allvaret och engagemanget som jag fortfarande idag försöker minnas. Efter examen gjorde jag masterclasses och utbildningar där jag specialiserade mig och övade med stora italienska trumpetare och musiker som Andreas Lucchi, Marco Pierobon och Marco Braito, som gav mig deras kunskaper, skicklighet och erfarenhet – något jag kommer minnas för evigt.

Jag är tacksam mot alla jag träffat på min musikaliska resa, oavsett om det är lärare eller kollegor, för jag har lärt mig något från alla.

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Professionellt är det när jag spelade första trumpet i Mahlers tredje symfoni: det var en vacker konsert med mycket känslor. Generellt har jag underbara minnen från de vänligaste stunderna efter konserterna med mina brasskollegor och de misstag jag gjort när jag blandat engelska och svenskan (jag har samlat på mig rätt många sådana situationer som är föremål för skratt). 

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? 2003 började jag spela med Italienska Ungdomsorkestern (OGI): Jag var 20 år gammal och jag kände inte riktigt till orkestervärlden, så det var till stor hjälp att börja i en orkester och lära sig arbetet, och framför allt att förstå klassisk musik och opera. Min karriär som orkestermusiker började på riktigt ett år senare när jag började arbeta med Orchestra Sinfonica di Roma i Rom där jag bodde i tio år: en vacker, intensiv och mycket formativ upplevelse för mig. Under de 18 år som jag arbetet som professionel orkestermusiker har jag också hunnit med att arbeta i olika samanhang i orkestrar i Italien såsom Teatro dell'Opera di Roma, Teatro Regio di Torino, symfoniorkestern för Accademia Nazionale di Santa Cecilia i Rom. 

Vilken är din favoritkompositör? Mahler och Brahms. 

Vad föredrar du att göra på din fritid? Jag älskar att umgås med min familj och vänner, gärna i skogspromenader med god mat efteråt. En stor passion jag har är motorcyklar, något jag tyvärr inte åkt på flera år. Jag hoppas att jag inom den närmsta tiden kommer skaffa en ny motorcykel och köra köra igen. 

Vad är ditt tips på aktivitet i Malmö? Gå till tekniska museet, promenera i alla parker och lek på Malmös många lekplatser! 

Vad är din favoritmat? Grillat och Italiens pasta (helst lasagne) 

Varför borde alla gå på symfonisk musik? Jag anser att klassisk musik är en värld där hela människans natur uttrycker sig till fullo: alla människors känslor, rädslor, ambitioner och tro hittar ett utrymme, ett uttrycksspråk som är potentiellt universellt. Jag tror att klassisk musik är ett arv för mänskligheten men framför allt ett levande arv, som talar, vilket fortfarande svarar på människans hjärta.

Matteo Battistoni
Alt. stämledare - Trumpet
Trumpet

Mer innehåll med Matteo Battistoni

<span>VIDEO: Konsertintroduktion inför Larsson & Lundquist</span>

VIDEO: Konsertintroduktion inför Larsson & Lundquist

Malmö SymfoniOrkesters trumpetare Matteo Battistoni presenterar konserten Larsson & Lundquist.

Senast uppdaterat: 2024-03-08