Malin Nyström

Född i: Göteborg, Sverige

Började spela violin: Jag började spela violin tidigt, i Vallda Suzukigrupp. Det var omkring 1980, fanns ju inte alls lika mycket musikaktiviteter för småbarn som det gör nu och  en Suzukigrupp ( japansk musikpedagogik för barn) tog emot från 3 år. Jag gillade det.

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 2008

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Förutom Suzuki, studier för Lisbeth Vecchi och Milan Vitek i barn/ungdomen, har jag studerat ett år vid Oberlin Conservatory i Ohio i USA, Master på Musikhögskolan i Göteborg, Diplom vid Musikhögskolan i Köln och Konzertexamen vid Musikhögskolan i Köln och Düsseldorf. 

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Det finns många, t. ex. att spela in stråkkvartett på Malmö Lives tak.  Rent musikaliskt kan jag heller inte skilja ut något speciellt, det har varit några konserter där man känner att allt liksom "klickar" och det är ju de momenten man jobbar för hela tiden.

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Kölner Kammerorchester 1999- 2002, en barockorkester i Köln där jag jobbade vid sidan av mina studier. Mitt första fasta jobb var i en Kammarensemble i Danmark, Ensemble MidtVest, 2003-2007. I Malmö SymfoniOrkester har jag spelat sedan 2008 men har även varit vikarie på Göteborgs symfoniker 2009 som alt. 1a konsertmästare och ett halvårsvikariat på Det Kongelige Kapel 2012 som konsertmästare. 

Vilken är din favoritkompositör? En fråga som jag inte riktigt gillar. Alla kompositörer har bättre och sämre verk i sin produktion, liksom en fantastisk musiker kan skapa magi av ett verk som anses mediokert.  Därför tillhör jag inte dem som " bara älskar Beethoven" osv. Det är att göra konstformen orättvisa.

Vad föredrar du att göra på din fritid? Då umgås jag med barn och man och jagar omkring två vittofsade kakaduor i huset. Gillar också att pyssla i trädgården och försöker lära mig att spela Fortnite för att " hänga med", då jag rent ut sagt är en dinosaurie när det kommer till sådant. Spela stråkkvartett med mina vänner i ALMAkvartetten är en fantastisk avkoppling och samtidigt utvecklande. 

Vad är ditt tips på aktivitet i Malmö? Åka och fiska med en av Torskturerna i Limhamn, gå och lyssna på en konsert på Malmö Live så klart, och ta en cykel och kör runt tills man hittar en trevlig fikaplats.

Varför borde alla gå och lyssna på symfonisk musik? Symfonisk musik live är oslagbart. Kom och titta på olika personligheter, utföranden, studera samspeltheten när det går bra, studera den när det sker oväntade saker som kanske är mindre bra, njut av mångsidigheten, klangerna och känslan av att delta i något där du inte behöver vara så aktiv själv. 

Malin Nyström
Violin

Mer innehåll med Malin Nyström

Malin Nyström

VIDEO: Konsertintroduktion Sibelius, Weinberg & Brahms

Malmö SymfoniOrkesters andre konsertmästare, Malin Nyström, berättar mer om den musik som orkestern framför i konserten Sibelius, Weinberg & Brahms.

Malin Nyström

VIDEO: MSO bakom musiken: Malin Nyström

Senast uppdaterat: 2024-03-11