Lukasz Lisowski

Född i: Kielce, Polen

Började spela viola: Viola har varit min röst sedan 1992. 

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 2008

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Stanisław Moniuszko Academy of Music i Gdańsk, masterklasser i Dreilinden Konservatorium Luzern, Irena Albrecht precis som Stefan Kamasa, Henry Meyer, Sebastian Hamann, Hartmuth Rohde, Miró String Quartet, Jospeh Kalichstein, Robert Kabara, Jan Stanienda, Pavel Vernikov, Reiner Honeck, Björn Arnholdt-Olsson, Hyewon Lim och många andra fantastiska lärare och artister jag har träffat på min musikaliska och livsväg. Musikhögskolan Malmö, Rolf Martinsson, Björn Tryggve Johansson, Kent Oloffson, Tobias Broström och Luca Francesconi gav mig en möjlighet att utveckla en ovärderlig inblick i inslag av musikkomponering. Att vara medlem i violasektionen i Malmö SymfoniOrkester har hjälpt mig att förstå hur viktigt det är att lita på dig själv och varandra i symfonisk musikskapande.

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Alla människor jag träffat! De andra orkestermedlemmarna, publiken, andra medarbetare! 

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Det kan låta som skryt, men det finns inget fält inom musikskapande jag har inte varit aktiv eller åtminstone försökt mitt bästa. Som solist, kammarmusik, stråk- och symfoniorkestrar, inspelningar, montage, ensemble och konsertarrangemang, turnéhantering, komposition, dirigering, spelning på gatan ... Först i Polen, nu i Sverige, i de flesta europeiska länder och utanför. Att framträda i Berliner Philharmoniker Concert Hall, Tonhalle Zürich, KKL Luzern, Concertgebouw och Malmö Live är mina mest värdefulla platsupplevelser.

Vilken är din favoritkompositör? Man bör inte gynna en familjemedlem framför en annan.

Vad föredrar du att göra på din fritid? Tänker, vilket jag definitivt gör för mycket, och tittar på  onlineföreläsningar. 

Vad är ditt tips på aktivitet i Malmö? Möt människor och deras livserfarenhet från hela världen.

Vad är din favoritmat? Kyckling, te, cafélatte, massor av äpplen och tomater.

Varför borde alla lyssna på symfonisk musik: Jag är inte längre idealist på så sätt att alla människor kommer att hitta ett värde i det vi gör, pandemierna visade detta på många nivåer. Ändå kommer många att hitta här en portal för att uppleva något som överskrider bortom tid och entropi i universum.

Lukasz Lisowski
Viola
Viola

Mer innehåll med Lukasz Lisowski

<span>VIDEO: Konsertintroduktion inför Strauss & Bartók</span>

VIDEO: Konsertintroduktion inför Strauss & Bartók

Malmö SymfoniOrkesters violast Łukasz Lisowski presenterar konserten Stauss & Bartók, som sändes i sin helhet den 24 september 2020.

Senast uppdaterat: 2024-03-08