Lukasz Jamer

Född i: Jelenia Gora, Polen

Började spela kontrabas: 1982. Egentligen sökte jag till tvärflöjt på kommunala musikskolan i min hemstad. Dock (redan då) var jag storvuxen så blev jag tillfrågad om jag kanske vill prova kontrabas. Och varför inte?

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 2007

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Först  var det musikskolan i Jelenia Gora, sedan musikgymnasiet i Bytom och F.Chopin Musikuniversitet i Warszawa. Därefter har jag kompletterat mina studier i Musik Akademie der Stadt Basel i Schweiz.

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Bland annat Norrlands slinga med Vasilij Sinajski samt många konserter med Mario Venzago.

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Redan som student blev jag kontraktsanställd i Radio och Symfoni orkestrar i Basel, Schweiz. Ungefär samtidig började jag mitt samarbete med Ensemble 13 i Karlsruhe, Tyskland. Det blev också några gästspel och turneér med Kammarorkester i Zurich. Efter min tid i Basel var jag i cirka tre år kontrakterad i Nationalorkestern i Lyon, Frankrike. År 1999 kom jag till Sverige, först som solobasist i Musica Vitae kammarorkester, sedan stämledare i Malmö Opera.

Vilken är din favoritkompositör? Omöjlig fråga att svara på för min del. Lyssnar och spelar gärna väldig många.

Vad föredrar du att göra på din fritid? Ägnar mig gärna åt motorcykelåkning men cyklar också en del, både landsväg och terräng. På vinter är det alpint som gäller, alldeles för lite på sistone, dessvärre. Utom sport umgås jag gärna med min familj och vänner, läser böcker och tittar på bra film eller serier.

Vad äter du helst? Äter gärna varierat kost, alltid nyfiken på nya smaker. 

Varför borde alla gå på symfonisk musik? Denna fantastiska musikskatt som är så komplex speglar alla våra känslor. Den ger tröst, glädje, inspirerar och överraskar, alltid!

Lukasz Jamer
Alt. stämledare - Kontrabas
Kontrabas
Senast uppdaterat: 2024-03-13