Linda Fredriksson

Född i: Jyväskylä, Finland

Började spela viola: Jag fick en fiol i treårspresent, båda mina föräldrar spelar fiol, bytte senare till altfiol.

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 2003

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Kommunala musikskolan på Lidingö, ett antal sommarkurser i Finland, mimade mig igenom 6 år på Adolf Fredriks musikklasser, ett år på musiklinjen på Södra Latin, ett år på Musikkonservatoriet i Falun, fyra år på musikhögskolan i Göteborg, två år på Royal College of Music i London. Vilket kringflackande det var! Bodde dessutom på flera olika adresser i alla städerna.

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Oj just det kan jag inte dela här, men jag har många härliga minnen från våra (alldeles för få) turnéer.

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Jag har haft sådan tur att jag har fått spela mycket kammarmusik under alla år och extra glad är jag för Almakvartetten. Vi har snart hållit ihop i 15 år. Under studietiden spelade jag då och då i Göteborgs Symfoniker och Kungliga Filharmonin. Jag fick fast anställning ganska snart efter utbildningen så det blev liksom inte så mycket frilansande. Våren 2008 gjorde jag ett uppehåll för att prova på att spela opera i Köpenhamn. Det var härligt att få spela några av godbitarna inom opera-repertoaren och riktigt mysigt att sitta nere i diket.

Vilken är din favoritkompositör? Helt omöjligt att svara på. Det senaste jag lyssnade på var Cesar Francks pianokvintett i instuderingssyfte och det ser jag mycket fram emot att spela, så härligt gripande musik.

Vad föredrar du att göra på din fritid? Spelar med Almakvartetten, eller fikar, planerar och spånar med dem om högt och lågt. Promenerar, vill helst ut varje kväll, när familjen tillåter. Gärna med någon podcast i lurarna. Dansar, älskar att gå på danspass på gymmet, det är den roligaste träningen tycker jag. Flyttade för två år sedan till hus med trädgård så det finns alltid något att pyssla med hemma.

Vad är din favoritmat? Jag har svårt för kryddstark mat så jag säger enkla rena smaker. Ibland blir jag väldigt sugen på japanskt och försöker lära mig laga mer från det köket.

Vad är ditt tips på aktivitet i Malmö? Ett för mig nyfunnet kul och lite udda ställe är Replay Pinball Arcade där de har alla flipperspel man kan tänka sig. Annars har det för egen del mest handlat om lekplatser det senaste decenniet och Malmö har så många fina temalekplatser.
Kvällsdopp på Ribban på sommaren.

Varför borde alla lyssna på symfonisk musik? Ibland är det svårt att se hur mycket man kommer att sakna något innan det är borta, t ex att vara mitt i myllret bland människor (som nu under pandemin).  Jag tänker på ett proppfullt café med immiga rutor eller sorlet i en fullsatt konsertsal, precis innan konserten ska börja och luften liksom vibrerar av förväntan. Jag ser mig själv som en introvert person som har ett stort behov av att få vara ifred med mina tankar men samtidigt ett behov av att ha människor omkring mig. Det finns liksom ingen bättre plats än konsertsalen. Musiken tar mig till nya tankebanor, ingen stör och sedan växlar man några ord i pausen med de som sitter närmast. En upplevelse som är unik för varje individ men tillsammans blir en enhet på något sätt.

Linda Fredriksson
Viola
Viola

Mer innehåll med Linda Fredriksson

Linda Fredriksson

Konsertintroduktion Smetana, Webern & Dvořák

MSO:s violast Linda Fredriksson introducerar oss för konserten Smetana, Webern och Dvořák.

Senast uppdaterat: 2024-03-08