Leif Johannesson

Född i: Göteborg, Sverige

Började spela violin: 1967 (10 år). Jag spelade redan altfiol, men fick av misstag en fiol strax innan jag hade tänkt sluta med det här "tramset". På så vis blev jag tvungen att av artighet fortsätta och det var ju tur...

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: '1979

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Förutom alla kurser och privatlektioner efter Musikskolan har jag fått min utbildning under 6 år på Musikhögskolan i Malmö.

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Varje fullsatt konsert med en bra dirigent blir ett fint minne. Annars är turnéerna något att komma ihåg. Vi får ofta väldigt fin uppmärksamhet utomlands och det blir minnesrikt.

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Jag har spelat ett par år i Helsingborgs symfoniorkester och har under många år varit flitig som frilans utöver MSO. Spelar mycket kammarmusik eftersom jag är fostrad i det från början, men det har blivit mindre på senare år, tyvärr. Alltid varit aktiv som pedagog, både i ensemble och enskilt och är det fortfarande.

Vilken är din favoritkompositör? Har ingen favorit. Ravel, Respighi, Schostakovich gillar jag lite extra.

Vad föredrar du att göra på din fritid? För att vara violinist har jag nog ovanligt många fritidsverksamheter, men ofta finns det inte så mycket fritid. Annars gillar jag att skjuta och tävla i långbåge, spela golf, flugfiske och vara med fru och hund.

Vad är din favoritmat? Italienskt

Varför borde alla lyssna på symfonisk musik: Alla borde åtminstone gå och lyssna en gång. Att lyssna på akustisk musik live slår det mesta. Många tror dom vet och har en förutfattad mening. Men att slippa ström och bara ta emot ljudet direkt är verkligen en upplevelse man borde unna sig.

Leif Johannesson
Violin 1
Violin
Senast uppdaterat: 2024-03-08