Kristoffer Bröte

Född i: Linköping, Sverige

Började spela tuba: Kortfattat kan man likna det med skrönan om tuba-eleven som inte kom hem efter sin andra lektion. Fadern frågade modern, var är vår son? Han har fått en spelning... Med tuban gick det fort att komma med i en massa olika sammanhang, jag började spela 1987 på kommunala musikskolan i Motala och bara några år senare var jag med i flera olika orkestrar och jag fick spela all möjlig musik. Det var en mycket inspirerande tid och miljö med många goda musikervänner.

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 2008

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Musikhögskolan i Göteborg samt privatstudier i Chicago. 

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Mahlers 9 med Leif Segerstam 2010. Faust-turnen med Marc Soustrot, fantastiska sångare och härlig musik. Sjostakovitj med Sinaisky var något speciellt. Invigningen av Malmö Live och Alpsymfonin med Soustrot.

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Jag frilansade i tio år 1998-2008 innan jag kom till Malmö SymfoniOrkester så jag har spelat med de flesta orkestrarna i Sverige och lite i Danmark, Norge och Tyskland. Jag jobbade bland annat 3 år i Marinens musikkår i Karlskrona. Har också framträtt som solist med symfoniorkestern i Norrköping, Östgöta blåsarsymfoniker, Marinens Musikkår och Nordiska ungdomsorkestern.

Vilken är din favoritkompositör? Bruckner eller Berlioz skulle jag tro. 

Vad är din favoritmat? Kåldolmar med lingon, saltgurka, potatismos och sky. 

Vad är ditt tips för aktivitet i Malmö? Kallbadhuset är genuint och det finns många bra restauranger i Malmö

Varför borde alla lyssna på symfonisk musik? Klassisk musik kan vid första åhörandet uppfattas som komplex och ibland lite omständig. Men desto mer man lyssnar och kommer in i det desto mer ger den. Så bästa tipset är väl att börja med något som faller en i smaken, lyssna på mer musik från samma tonsättare, land eller epok. Det är som ett musikaliskt universum, ju mer man studerar desto mer finner man.

 

Kristoffer Bröte
Kristoffer Bröte
Stämledare - Tuba
Tuba
Senast uppdaterat: 2024-03-08