Kirill Petrenko

Kirill Petrenko har varit chefsdirigent för Berliner Philharmoniker sedan säsongen 2019-20. Tidigare var han general music director på Meininger Theatre, på Komische Oper Berlin och, från 2013 till 2020, på Bayerische Staatsoper. Han har gjort gästspel på hus som t.ex. Wiener Staatsoper, Semperoper i Dresden, Royal Opera House Covent Garden i London, Metropolitan Opera New York och Opéra Bastille i Paris. Mellan 2013 och 2015 dirigerade han en ny produktion av Wagners Ring des Nibelungen på Bayreuth-festivalen.

I öppningskonserten av sin första säsong vid rodret för Berliner Philharmoniker, dirigerade Kirill Petrenko Beethovens Symfoni nr 9 - inte minst som en programmatisk avsiktsförklaring för att utforska kärnan klassisk-romantisk repertoar. Försummade kompositörer som Josef Suk och Erich Wolfgang Korngold är också viktiga inslag i hans konserter. Kirill Petrenkos engagemang för samtida musik – utöver hans intresse för centrala verk från 1900-talet hörs också i reperoaren; ett antal verk har redan beställts av samtida kompositörer. Han är engagerad i utbildningen av unga musiker och projektleder Karajan Academy och konserter med National Youth Orchestra of Germany.

Vid festivalen Osterfestspiele i Baden-Baden kommer han att fortsätta dirigera operor och konserter. Kirill Petrenko kan också höras på turnéer med Berliner Philharmoniker, på festivaler som Salzburg och Lucerne, de europeiska musikhuvudstäderna och snart även i USA och Asien - och naturligtvis i orkesterns digitala konserthus. Utvalda konserter ska också släppas som inspelningar, varav den första var en CD/SACD med Tsjajkovskijs Symfoni nr 6, ”Pathétique”.

chefsdirigent Berliner Philharmoniker
chefsdirigent
Senast uppdaterat: 2021-09-27