Jörgen Svensson

Född i: Lenhovda, Sverige

Började spela violin: 1976 när jag var 8 år började jag spela violin. Min far skulle komma hem med en present till mig och min tvillingbror. Vi trodde det skulle bli en fotboll, men det blev en fiol. På den vägen är det...

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 1995 började jag som stämledare för 2:a violingruppen och 1999 blev jag 1:a konsertmästare.

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Jag började som 8-åring för Lars Jöneteg i Växjö. 1986 kom jag in på Musikhögskolan i Stockholm för prof. Harald Thedéen och studerade där i fem år inklusive diplomutbildning. 1991 - 1993 studerade jag vid solistklassen vid Det Kgl. Danske Musikkonservatorium för prof. Milan Vitek med avslutande Debutkonsert. 1993-1995 studerade jag för konsertmästare Chaim Taub i Tel-Aviv Israel.

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? När vi spelade Stravinskys Eldfågeln (hela baletten) med Gianandrea Noseda för många år sedan.

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Jag har inte haft någon fast tjänst i några andra orkestrar eller ensembler, men vikarierat runtom  i de flesta Svenska orkestrarna. Jag har också tidigare haft en pianotrio med Pianisten Yukie Nagai Stormby och cellisten Niels Ullner.

Vilken är din favoritkompositör? Jag kan inte välja ut bara en... Mahler, Brahms..

Vad föredrar du att göra på din fritid? Den lilla fritid jag har när jag inte spelar i orkester eller undervisar vid musikhögskolan eller privatelever, försöker jag tillbringa med min familj på bästa sätt. 

Vad är din favoritmat? Asiatiskt! (just nu) 

Varför borde alla lyssna på symfonisk musik: Det får en att slappna av. Glömma all stress som finns i vardagen. Bara sjunka ner i stolen på Malmölive, blunda och ta in!!

Jörgen Svensson
Alt. 1:e konsertmästare
Violin, Alt. 1:e konsertmästare
Senast uppdaterat: 2024-02-02