Jordan Scapinello

Född i: Kitchener, Ontario, Kanada

Började spela kontrabas: Jag började spela fiol men bytte till kontrabas när jag var runt 15 år då jag var intresserad av jazz. Men efter att ha börjat spela i en lokal ungdomsorkester lämnade jag jazz bakom mig och blev förälskad i symfonisk musik. 

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 2007

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Jag har en kandidatexamen med huvudämne Musik från University of Michigan där jag studerade med Diana Gannett. Min master tog jag vid Rice University under Tim Pitts och Paul Ellison. Har också studerat för Joel Quarrington, Leigh Mesh, Nico Abondolo och Marilyn Fung.

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Att flytta från Konserthuset till Malmö Live var en spännande tid. Det var ofta slutsålt och vi spelade många utmanande verk. 

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? År 2000 började jag spela i Canada's National Youth Orchestra och var med i orkestern i tre år, med turnéer i Nordamerika och Asien. Därefter spelade jag två somrar på Music Academy of the West i Santa Barbara, Kalifornien. Mot slutet av mina studier engagerade jag mig i Verbier Festival Orchestra med två somrar i Schweiz och turnéer i USA, Eruopa och Asien. Jag blev då även inbjudan att spela i Verbier Festival Chamber Orchestra, där jag än idag är medlem, en orkester som jag ibland medverkar i under turnéer och residencier.

Vilken är din favoritkompositör? Johann Sebastian Bach. 

Vad föredrar du att göra på din fritid? Den mesta tiden av min fritid spenderar jag på att tillverka stråkar. Jag studerade stråktillverkning i över 10 år med Ulf Johansson, Jim Reck och Lynn Hannings. Det är en utmanade och uppfyllande hobby som håller mig extremt upptagen. 

Vad är ditt tips på aktivitet i Malmö? Äte och repetera. Kvalité, mångfald överkomliga priser ger Malmös matscen möjlighet att jämföra sig med mycket större städer. 

Varför borde alla lyssna på symfonisk musik? Att sitta tyst och lyssna uppmärksammat under en längre tid är det moderna livs motsats.

Jordan Scapinello
Kontrabas
Kontrabas
Senast uppdaterat: 2024-03-11