Jonas Frölund

Född i: Roskilde, Danmark

Började spela klarinett: 2007. Det var lite tillfälligt att jag hoppade på klarinetten. Jag önskade mig att börja spela saxofon men jag var lite för ung ändå. Sen var klarinetten ett bra alternativ eftersom man får börja lite tidigare och att speltekniken inte är mycket annorlunda.

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: Assistanser från 2016. Kontrakt från 2018.

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Två år ur en kandidat på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn 2015-17. Sen lämnade jag den skolan för att börja åter på en ny kandidat på Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris som jag gjorde färdig i somras. Nu är jag på masteren samma ställe.

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Sjostakovitj Symfoni nr 9 i februari 2020. Ett häftigt verk och en fin 1:a klarinettstämma.

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Jag jobbar som stämledare i Danmarks Underholdningsorkester och har dessutom en trial som stämledare i orkestern vid Royal Opera House i London. Därutöver har jag assisterat i flera danska symfoniorkestrar.

Vilken är din favoritkompositör? Franz Schubert

Vad föredrar du att göra på din fritid? "Lagar mat, dyrkar sport, är social med familj och kompisar.

Vad är din favoritmat? God indisk mat kanske. Det är svårt att plocka ut en favorit.

Vad är ditt tips på aktivitet i Malmö? Chokladbutiken Cacaofoni vid sidan av Sankt Petri Kyrka. Det är en gemytlig kvinna som äger butiken och där säljer sina hemgjorda choklader. Hennes varma choklad kan inte rekommenderas nog! 

Varför borde alla lyssna på symfonisk musik: För det att om man lyssnar bra är man en, kanske bara lite, annorlunda människa när man går ut igen. Det kan vara en emotionell upplevelse att gå på en klassisk konsert om man bara ger sig hän till musiken.

Jonas Frölund
alt. stämledare – klarinett (vikarie)
klarinett
Senast uppdaterat: 2021-03-11