Johannes Parkler

Född i: Annedal, Göteborg, Sverige 

Började spela kontrabas: Jag lärde mig att spela elbas själv och spelade i band i Mölndal där jag växte upp i tidiga tonåren När jag började på kommunala musikskolan var elbas-läraren där bättre på att spela kontrabas, som var hans huvudinstrument, och därför började jag spela kontrabas 1985.

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 2002

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Mölndals kommunala musikskola, Ljungskile folkhögskola, Göteborgs Musikhögskola, Malmö Musikhögskola och Musikkonservatoriet i Genève. 

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Alla fantastiska konserter man har spelat genom åren med alla goda kollegor. Finns så många tillfällen, svårt att välja ut någon enskild konsert. 

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Började vikariera i Göteborgs symfoniorkester 1992, vikarie Helsingborgs symfoniorkester 1996-98, anställd på Malmö opera mellan 1998-2002 och sedan 2002 i Malmö SymfoniOrkester. 

Vilken är din favoritkompositör? Jag lyssnar på allt. Men visst vurmar jag för klassisk musik och jazz.

Vad föredrar du att göra på din fritid? Spelar kammarmusik och jazz i olika former. Sportar, fixar och donar med huset.

Vad är ditt tips på aktivitet i Malmö? Gå på en konsert med Malmö SymfoniOrkester eller annan kulturaktivitet.

Vad är din favoritmat? Gillar all form av mat, särskild favorit är schnitzel. 

Varför borde alla gå och lyssna på symfonisk musik? För att det ger en sådan enorm variation av känslor – allt mellan sorg och glädje och att dela detta med andra människor är fantastiskt. Upplevelsen av ljudet från en hel symfoniorkester live med musiker som sitter och spelar på riktigt är något som aldrig kan återskapas i en inspelning. 

Johannes Parkler
Kontrabas
Kontrabas
Senast uppdaterat: 2024-03-11