Johannes Gustavsson

Johannes Gustavsson (f 1975) är konstnärlig ledare för Norges Ungdomssymfoniker sedan februari 2017.

Johannes är känd för sin energi, karisma, elegans och känslighet – egenskaper som gjort honom efterfrågad som dirigent för både symfoniorkestrar och operahus i Norden och utomlands. Han arbetar ständigt med flera av de stora orkestrarna i Sverige, som Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Sveriges Radios Symfoniorkester och Göteborgssymfonikerna. I Norge er han anlitad av Oslo Filharmoniske Orkester, Kristiansand Symfoniorkester och Kringkastingsorkesteret.

Johannes har haft uppdrag som dirigent och varit konstnärlig ledare for Österbottens kammarorkester, Västerås Sinfonietta, Nordiska Kammarorkestern och var chefsdirigent för Oulu Sinfonia/Uleåborgs symfoniorkester samt Wermland Opera fram till 2021.

Johannes Gustavsson är född i Vänersborg. Han studerade altfiol för Lars Anders Tomter och fortsatte efter det med dirigentstudier vid Norges musikhögskola för Ole Kristian Ruud och Olav Anton Thommessen. Därutöver fick han undervisning av Simon Streatfeild och den kände finska dirigentläraren Jorma Panula.

Johannes är den förste som tagit emot både svenske dirigentprisen och Herbert Blomstedt-prisen. Han har även tilldelats första pris i Solti dirigenttävling i Frankfurt och Toscanini-tävlingen i Parma.

Johannes Gustavsson, konstnärlig ledare för Norges ungdomssymfoniker
Dirigent
Senast uppdaterat: 2023-05-03