Johan Åhnberg

Född i: Nora, Sverige

Började spela valthorn: 1980. Brassläraren på kommunala musikskolan tyckte jag fick bra ljud i hornet när vi provade instrument och övertalade mig att börja med valthorn istället för trombon som var det instrument jag ville spela, men som jag aldrig kunnat få ljud i.

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 2020

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Jag studerade på Lunnevads folkhögskola med Anders Rosén som lärare och sedan på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med Bengt Belfrage och Elwing Jansson som lärare.

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Jag spelade en del under hösten 2019 innan jag började min fasta tjänst och stämningen under Beethoven festivalen som hölls i oktober 2019 med full sal flera gånger i veckan var suverän!

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Mitt första längre jobb var ett års vikariat som solohornist i Trondheim symfoniorkester säsong 1990/1991. 1992-2000 var jag anställd som tuttihornist i Kungliga Filharmoniska orkestern i Stockholm. Under de åren vikarierande jag ofta i Kungliga Hovkapellet och var även tjänstledig någon längre period för att spela heltid där. År 2000 fick jag jobb som solohornist i Sjaellands symfoniorkester som numera heter Copenhagen Phil, där jag varit anställd till jag kom hit till MSO 2020.

Vilken är din favoritkompositör? Richard Strauss.

Vad föredrar du att göra på din fritid? Renoverar ett gammalt hus på landet och har stort odlings- och trädgårdsintresse. 

Vad äter du helst? Just nu är det mycket Asiatisk mat på menyn.

Varför borde alla gå och lyssna på symfonisk musik? För att det är en klangupplevelse som är fantastisk när den upplevs live!

Johan Åhnberg
Stämledare - Valthorn
Valthorn
Senast uppdaterat: 2024-03-08