Jakob Högström

Jakob Högström, baryton, föddes 1974 i Västerås, studerade sång vid Royal Academy of Music i London samt Operahögskolan i Stockholm och har sedan debuten 2002 som Papageno på Drottningholms Slottsteater, under Arnold Östmans ledning, etablerat sig som sångare inom opera och romanssång.

Jakob har på senare år medverkat i ett flertal urpremiärer, såsom Bo Holtens Schlagt sie tot! (Malmö Opera 2019), innehaft en av huvudrollerna i Philip Glass opera Circus Days and Nights (Malmö Opera 2021), rollen som Jesus i Sven-David Sandströms opera Livets Bok (Norrköpings Konserthus 2022) samt Nitritio i The Tale of the Great Computing Machine av Carl Unander-Scharin i KTH Reaktorhallen i Stockholm samma höst. Bland de klassiska operarollerna har Jakob sjungit titelrollen i Figaros bröllop, Marcello i La bohème och Dandini i Rossinis Askungen på Malmöoperan. Skogvaktaren i Janaceks Den Listiga Lilla Räven på Norrlandsoperan.

Jakob är en ofta anlitad barytonsolist inom radio/TV och med gästengagemang i såväl Sverige som utomlands. 2021 gästade han Oxford Lieder Festival med ett program av Wilhelm Stenhammar och senast i år kunde man på SVT höra Jakob som Kristus i Matteuspassionen av Bach med Drottningholmsbarockensemble samt i augusti, tillsammans med Lunds Studentsångare, barytonpartiet i Kullervo av Sibelius på Teatro Mayor i Bogota, Colombia. 

baryton
Senast uppdaterat: 2023-09-08