Jacob Mühlrad

Jacob Mühlrad (f. 1991) är en svensk prisbelönt kompositör och tonsättare som rör sig lika bekvämt inom såväl konstmusik som populärmusik. Han har bland annat studerat vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och Royal College of Music i London. Genombrottet kom 2013 med ”Anim Zemirot” – ett album som fick högsta betyg av ansedda BBC Music Magazine.  

Sedan dess har han etablerat sig som en av vår tids mest framgångsrika och mångsidiga nordiska tonsättare. Med samarbeten som sträcker sig från Tokyos symfoniorkester till Swedish House Mafia har hans verk framförts på konsertscener världen över. Han har fått stor uppmärksamhet för sina körverk, men har på senare tid arbetat mer med orkestermusik. 2021 uruppfördes hans första större orkesterverk, REMS (Rapid Eye Movement Sleep) vid Stockholms Konserthus.  

Som tonsättare hämtar Jacob Mühlrad inspiration från bland annat sitt judiska arv, avantgardistisk musik och Sigmund Freud, och i sin musik utforskar han existentiella teman som livets beskaffenhet och den mänskliga naturen. Mühlrads kompositioner är uppfinningsrika, originella och genrebefriade, och han beskriver det själv som att hans kreativa palett går långt bortom de klassiska gränserna.  

Kompositör
Senast uppdaterat: 2024-06-24