Christiane Delling

Född i: Hamburg, Tyskland

Började spela oboe: Efter att ha övertalat mina föräldrar i flera år fick jag äntligen börja spela oboe när jag var 13 år. Jag blev förälskad i ljudet under tiden jag sjöng i en kör som sjöng tillsammans med en orkester. Jag älskar fortfarande ljudet av en oboe. 

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 1995

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Jag började mina studier på Musikhochschule Freiburg med professor Hans Elhorst och senare vid Musikhochschule Köln med professor Helmut Hucke. Förutom det lärde jag mig mycket från masterclasses med Prof Ingo Goritzki och från att lyssna på professor Heinz Holligers lektioner i Freiburg. Men att spela med de tyska ungdomsorkestrarna var min största upplevelse; först Landesjugendorchester Baden - Württemberg och sedan Tysklands nationella ungdomsorkester. Dessa erfarenheter fick mig att välja mitt yrke som orkestermusiker som fortfarande är en stor kärlek till mig!

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Vår konsert på Elbphilharmonie i Hamburg 2019.

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? När jag var omkring 20 år gammal spelade jag med många sydtyska kammarorkestrar. Vi reste världen runt och spelade Mozart och jag blev förälskad i att vara en del av ett orkestersammanhang med oboen i Mozarts kompositioner: stråkinstrument, två oboer, två horn. Jag känner mig fortfarande exalterad när vi spelar i den kombinationen. Innan jag kom till MSO spelade jag ett år i Gürzenich Orchestra Köln och säsongen 2018/19 arbetade jag i operaorkestern Malmö; båda fantastiska operaerfarenheter. 

Vilken är din favoritkompositör? Bara en? Bach. En till? Beethoven. Fler? Finns för många.. 

Vad föredrar du att göra på din fritid? Jag njuter av att springa utmed havet precis som att yoga i 40 grader. Umgås med mina fyra döttrar, mina katter, mediterar och låter mig blir överraskad av livets skönhet. 

Vad är ditt tips på aktivitet i Malmö? Kallbadhuset!

Vad är din favoritmat? Surströmming... 

Varför borde alla gå på symfonisk musik? Vi tar dig till platser som du aldrig har upplevt förut.

Christiane Delling
Alt. stämledare - Oboe
Oboe
Senast uppdaterat: 2024-03-08