Annette Helmers

Född i: Lund, Sverige

Började spela cello: 1971. Jag valde cello vid ett öppet hus i Stadshallen i Lund för lärare Bengt Aulin det första året. Sedan blev vi fem klasskompisar som alla spelade cello för Ursula Frankmar på Lunds Kommunala Musikskola!

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 1990 som årsvikarie och 1992 som fast anställd, till slut, efter tre vinnande provspelningar!

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Högskolestudier i Freiburg och Düsseldorf 1982-89. Jag har även gått kurser på Wiks slott 1980, Les Arcs 1982, Schloß Pommersfelden 1983, Sveg 1984, Blonay 1987 och Hinterzarten 1988. Sedan slutligen Bäckaskogs slott 2006 - mitt i karriären! Är även med i en gemensamt ömsesidig kompetensutveckling minst en gång per säsong kring kammarmusik. 

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Den avslutande konserten i Elbphilharmonie i Hamburg under "Faust- turnén" 2018. Marc Soustrot, vår tidigare chefsdirigent, ledde oss och Bryn Terfel var en av solisterna. Tillsammans framförde vi Berlioz "Damnation de Faust"! Kolla gärna video från turnén genom att klicka här.

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? I symfoniorkestrarna i Osnabrück och Münster i Tyskland under studieåren 1985-89. Enstaka vikariat i Kungliga Filharmonin i Stockholm. I Helsingborgs Symfoniorkester som "utbyteskollega", bl a vid en USA-turné 2018. Medverkat som artist och pedagog i Narniafestivalen i Umbrien 2012-2016

Vilken är din favoritkompositör? Johann Sebastian Bach i kyrkor och slott, men Gustav Mahler i den fullstora symfoniorkestern! 

Vad föredrar du att göra på din fritid? Umgås med barnbarnet! Dansar med sambo-mannen! Promenerar, kallbadar, odlar och övar!

Vad är ditt tips på aktivitet i Malmö? Flanering genom Slottsträdgården, sedan längs Ribersborgstranden och kallbad!

Vad äter du helst? Raw food

Varför borde alla gå och lyssna på symfonisk musik? Det är på plats och tillsammans som den verkliga magin av levande musik tar fart! En akustisk klangvärld skapas i nuet i den bästa av konsertsalar. Förundras av samarbetet i symfoniorkestern, det universella musikspråket talar till alla, oavsett modersmål!

Annette Helmers
Alt. stämledare - Cello
Cello
Senast uppdaterat: 2024-03-22