Anna Rosén

Född i: Född i Jönköping men har aldrig bott där. Uppvuxen i Vänersborg och Härnösand. 

Började spela violin: Jag började spela fiol 1982 i Vänersborg. Min storasyster hade redan börjat spela fiol och jag fick inte låna den. Därför började jag. 

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: Jag började vikariera i MSO 1994 och fick fast anställning 2001. 

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Musikhögskolan i Malmö, Hochschule für Musik und Theater i Hamburg samt Royal College of Music i London.

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Alla turnéer jag varit med på är mina favoritminnen. Norrland, Skottland, Nederländerna, Tyskland och Italien. 

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Under många år var jag medlem i Huaröds Kammarorkester som leddes av Mats Rondin. Jag har också spelat på många shower med Stefan och Kim. Stråkkvartett ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det har jag spelat nästan hela mitt liv. Det började med Freesekvartetten sedan Amandakvartetten och nu spelar jag i Almakvartetten. Min syster Charlotta (som också spelar fiol i MSO) och jag har en duo ihop som heter Systrarna Bergström. 

Vilken är din favoritkompositör? Bach och Beethoven tycker jag om både att lyssna på och att spela. 

Vad föredrar du att göra på din fritid? Spela innebandy och spela med Almakvartetten. Springtävlingar, sällskapsspel och hemmaspa är ett litet urval på vad som är roligt att göra tillsammans med mina fyra barn. 

Vad är din favoritmat? ALL mat som min mamma lagar!

Tips på aktivitet i Malmö? På sensommaren är det fantastiskt härligt med ett kvällsdopp vid Scaniabadet. 

Varför borde alla lyssna på symfonisk musik? För att det är en otrolig känsla när man är omsluten av musik. Att njuta en stund av att inte ha några måsten.

Anna Rosén
Violin 2
Violin
Senast uppdaterat: 2024-03-08