Ann-Kersti Goa

Född i: Norrköping

Började spela cello: 1975. Jag spelade piano men ville spela ett instrument till. Då blev det cello och jag trivdes med cellon redan innan jag fått min första lektion, det kändes liksom som hemma.

Började arbeta i Malmö SymfoniOrkester: 1995

Hur ser din utbildningsbakgrund ut? Kommunala musikskolan var den första anhalten, sedan tog jag privatlektioner något år när jag förberedde mig för att söka in på en högskola. Det blev Detmold i Tyskland för mig, jag hade turen att få ha André Navarra som lärare under hans sista år som celloprofessor, sedan fick Karine Georgian ta hand om mig fram till examen.

Vilket är ditt favoritminne från tiden i MSO? Mmm... det blir nog när vi spelade i Elbfilharmonin i juni 2018. Jag hade sett fram emot det så länge och det kändes helt magiskt att få spela i huset som man läst om i så många år. Utsikten över hamnen från cellorummet var också enastående.

Vilka andra orkestrar/ensembler eller sammanhang har du spelat i? Den första orkestern jag spelade med som professionell musiker var Norrköpings symfoniorkester; mellan 1988 och 1993 spelade jag där i olika perioder. Därefter var jag ett år i Helsingborgs symfoniorkester innan jag landade i MSO

Vilken är din favoritkompositör? Det växlar hela tiden, beroende på årstid, sinnesstämning eller vad som helst. Det beror också hur frågan är ställd. Favorit att spela eller lyssna? Det blir helt olika svar. Ibland fastnar jag i ett stycke; jag tror jag lyssnade på Salome av Richard Strauss nästan varje dag i ett år en gång. Stackars grannar, förlåt!

Vad föredrar du att göra på din fritid? Spelar med mina underbara kollegor i Almakvartetten!

Förutom det har jag ett stort trädgårdsintresse och så har jag mitt hus på landet där jag får fuska i byggnadsvård.

Vad är din favoritmat? Nästan lika svår fråga som den om favoritkompositör. Tycker om det mesta och blir jätteglad när någon anstränger sig och lagar mat till mig.

Vad är ditt tips på aktivitet i Malmö? Strosa runt i staden och glöm inte att lyfta blicken, det finns många hus med fina fasader i Malmö. Gå på Konstmuseet, Malmö konsthall och Moderna Museet.

Varför borde alla gå och lyssna på symfonisk musik? Alla borde prova att gå på en riktig konsert med en symfoniorkester, ingen högtalare i världen kan ge den känslan av att vara omsluten av musik som man får när man sitter på plats i konsertsalen.

Ann-Kersti Goa
Cello
Cello
Senast uppdaterat: 2024-03-08