Alexandra Büchel

Alexandra Büchel är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och hos professor Dorothy Irving och har på kort tid etablerat sig som en av de främsta uttolkarna av modern och nutida musik. Alexandra har sjungit roller som Gepopo i Den Stora Makabern, Niece i Peter Grimes, Lucia i Rape of Lucretia, Coloratura Machine i Carl Unander-Scharins Sing the body electric, Gerda i Snödrottningen av Valtinoni samt Agnes i uruppförandet av Catharina Backmans Svävande Damen på Malmö Opera. Alexandra har även varit engagerad vid NorrlandsOperan, Folkoperan, Vadstena-Akademien, Kammeroper Schloss Rheinsberg, Cape Town Opera i Sydafrika, Landestheater Gera och Theater Altenburg i Tyskland.

Våren 2017 hade Alexandra stor framgång i rollen som Den blinda Poetissan i Blomdahls Aniara på Malmö Opera. Säsongen 2018/19 gjorde Alexandra succé som Madeline i Usher på Folkoperan och Woglinde i Rhenguldet i Vattnäs.

Alexandra är också en flitigt anlitad konsertsångerska och har bl a sjungit Mozarts c-mollmässa, Requiem, Exsultate Jubilate och Kröningsmässa, Rossinis Petite Messe Solennelle, Haydns Skapelsen, Brahms Ein deutsches Requiem, Canteloubes Chants d’Auvergne, Correspondances av Dutilleux, Ligetis Aventures, Lloyd Webbers Requiem, Orffs Carmina Burana samt Mahler 2 och 4.

2017 tilldelades Alexandra Birgit Nilsson-stipendiet.

Sopran
Senast uppdaterat: 2023-11-01