Sassa och Lars Miselli i foajén på Malmö Live Konserthus
Under introduktionen av säsongsprogrammet 2024–25 uppmanades besökarna att skriva till Malmö Lives nya vd med sina önskemål. Sassa önskar sig en konsert med MSO och folkmusikern Ale Möller.
Christopher Hansby Reis
Även konserter man tidigare hört uppfattar man annorlunda varje gång
Skylten för Anderssons musik som fortfarande hänger kvar på Södra Förstadsgatan
Du kan fortfarande se skylten för Anderssons Musik, som hänger kvar på huset där förlaget verkade. Kika upp nästa gång du besöker Konditori Hollandia.

Lars farfar var en av musikerna som startade det som senare skulle bli Malmö SymfoniOrkester.
– Min farfar, som spelade piano och pukor, kom från Italien och var i Norge för att spela på ett stadshotell. När de skulle åka hem bröt första världskriget ut och inga tåg gick från Köpenhamn. Så den här orkestern på kanske tio man fastnade i Malmö. Och här träffade min farfar min farmor, berättar Lars.

Och på den vägen var det. I det som utvecklats till en symfoniorkester spelade även den som senare skulle bli Lars morfar, och så möttes Lars föräldrar.

Lars har tydliga minnen från när han fick följa med morfar på repetitioner på det som nu är Malmö Opera och sprang och lekte bland instrumenten, och Sassa minns när hon följde med sin pappa på konserter med MSO. 

Varken Lars eller Sassa spelar själva några instrument, men kärleken till musiken är stark. Under många år gick de på MSO:s konserter varje vecka – och ibland även på genrepen – men när de började dansa folkdans under 1990-talet krockade träningen med konserterna. 
– Vi började med att gå varannan gång på dansen och konserterna, men ibland missade vi då något viktigt på dansen och ibland missade vi konserter vi velat se. Så istället började jag plocka ut de konserterna som vi absolut ville gå på och så gick vi och dansade de andra torsdagarna, berättar Sassa.

Det senaste året har de istället börjat gå på lördagskonserterna och köpa till de torsdagskonserter som de också vill se. Den senaste konserten paret såg var Peer Gynt i mars och Sassa säger:
– Det var en fantastisk konsert och dessutom var det fullsatt ända upp på balkongerna!


 

Lars och Sassa Miselli i foajén på Malmö Live

Det är den största fördelen med att ha abonnemang, tycker Sassa och Lars, att man får se konserter som man kanske inte själv hade valt. Sassa säger:
– När man väljer själv så tar man kanske mycket som man redan vet lite om. Och även om man går på en konsert som man redan har hört tidigare så är de ändå olika! Det beror ju på hur man själv känner sig, om man kanske koncentrerar sig på något som man inte tänkte på förra gången, vilken dirigent det är, hur de är som spelar och hur de funkar med dirigenten. Det är himla kul att gå på nånting som man inte själv bestämmer.

Lars ler mot sin hustru:
– Du kommer ju mest ihåg dirigenterna.

Sassa skrattar glatt:
– Ja, dirigenterna är olika personligheter. Jag minns en gång när jag var på ett genrep med Paavo Järvi. Han hade ett halsband med en diamant i som emellanåt blixtrade till i nacken. Han är en av dem som man saknar.

De minns också med glädje när de under pandemin kunde se MSO-konserter digitalt hemifrån.
– Det var under dirigenten Trevino, säger Sassa.
– Han lät alla gå fram och presentera sig, berätta vad de hette, vad de spelade och var de kom ifrån och alltså... orkestern i Malmö är så otroligt varierad, det är folk från överallt! Det är så härligt.

Lars säger:
– Det är en fullödig orkester, de är duktiga, jag tycker att det är en njutning att komma och bara lyssna på musik. Det är ju också väldigt fin akustik här.

Makarna Miselli rör sig vant runt i Malmö Lives lokaler, som är ganska tomma såhär mitt på dagen. De önskar sig att fler skulle våga sig dit även utanför konserterna, det finns gott om plats att sitta och umgås, fika eller jobba. Och de tvekar inte en sekund över att rekommendera alla att skaffa ett abonnemang.

– Om man inte har haft så mycket med musik att göra kan man ju börja med ett mindre abonnemang, man behöver inte ta det största på en gång, säger Sassa.
– Utanför abonnemangen finns det ju andra arrangemang också, och flera är gratis, fyller Lars i.
Sassa avslutar:
– Gå och lyssna på lite olika musik, det är jättekul!SASSA & LARS MISELLI

ABONNEMANG: Lördagsserien, sedan lägger vi till de torsdagskonserter vi vill lyssna på.
 

Dyk in i musiken – Konsertserier

Promobild, Stora lördag jubileumssäsongen 2024-25

Stora lördag

Reservera sex lördagseftermiddagar för de stora musikaliska upplevelserna! Du får vara med om jubileumssäsongen från starten ändå in i mål – från Tjajkovskijs Stormen till Ravels Daphnis & Chloé

Klicka här för att läsa mer! 

Promobild, Lilla lördag jubileumssäsongen 2024-25

Lilla lördag

Det lilla paketet med de stora konserterna. Du får fyra eftermiddagskonserter fyllda med vacker musik och stora känslor – från Smetanas Moldau till Rachmaninovs Symfoniska danser.  

Klicka här för att läsa mer! 

Senast uppdaterat: 2024-04-23