Meny
Vett och etikett i vår konsertsal

Vett och etikett i vår konsertsal

Efter senaste dagarnas medierapportering om "slagsmål” under en symfonisk konsert, vill vi här passa på att dela med oss av lite vett och etikett vid besök i Konsertsalen på Malmö Live.

1. Kom i tid

Det är stressigt, mycket trafik, bussen är full, det ösregnar och du vill inte cykla. Men varken dirigenten, orkestern eller bandet kan dessvärre vänta på dig. Vi vet att E6:an vid tidpunkten för denna publicering är avstängd i hela två veckor, så reser du till konsert hos oss från västkusten har vi förståelse.

 

Men lugn, råkar du ändå komma försent kan våra publikvärdar släppa in dig vid lämpligt tillfälle, till exempel mellan verk eller under applåder. Tänk på att lämpligt tillfälle kan variera från konsert till konsert och ibland kan du komma att behöva vänta länge. Om du är försenad och blir insläppt ska du inte leta efter din plats utan sätta dig på första lediga plats, för att inte störa resten av publiken.

 

2. Ingen mat, snacks eller dryck i Konsertsalen 

Alla tycker det är underbart att sitta på en hockey- eller fotbollsmatch och dricka en öl eller kaffe och äta lite snacks. Tempot är högt och volymen likaså, så du stör ingen. I en konsertsal med akustik i världsklass passar det dock inte med prasslade chipspåsar. Vi har två restauranger och möjlighet att boka pausservering på Malmö Live. Gör det! Enda undantaget är under Nallekonserterna där barn får ta med godis in i de muggar vi delar ut. 

 

3. Klappa mellan satserna?

Den eviga frågan, och det finns två läger. Ett symfoniskt verk består i de allra flesta fall av flera stycken, med en paus på några sekunder mellan de olika styckena. Ska man applådera mellan styckena eller inte? Några applåderar för att de verkligen tycker om vad de hör, andra blir irriterade för att några applåderar. För en förstagångsbesökare kan det säkert te sig onaturligt att inte klappa förrän ett verks alla satser framförts av orkestern, men det är så det brukar gå till vid konserter med klassisk musik.

 

4. Inget slagsmål i Konsertsalen

Konsertsalen på Malmö Live kan inte jämföras med arenor som The Pearl och T-Mobile Arena i Las Vegas. UFC-matcher hålls inte hos oss. Och läktarvåld och huliganer hör inte till vardagen. Däremot har vi mycket bra musik.

 

5. Fotografering och filmning

Systemkameror är alltid förbjudna i Konsertsalen om du inte är pressfotograf och har fått presspass från Malmö Live Konserthus. Det är också förbjudet att fota och filma under konsert med mobiltelefon, eftersom det kan störa både musiker och publik. Vill du promt ha en bild från konserten, snälla ta den i så fall under applåderna för att inte störa musikerna på scenen. 

 

6. Jackor och väskor

Du får gärna ta med din jacka in i Konsertsalen om du önskar, men kom ihåg att det blir ganska varmt. Givetvis får du ta med din lilla handväska också. Däremot tillåter vi inte ryggsäckar och större väskor eller instrumentväskor inne i Konsertsalen av säkerhetsskäl. Du kan lämna in din stora väska i garderoben. 

 

Senast uppdaterad 2018-10-15

Läs också