Rickard Söderberg med musikerna Jake Maczynski och Britt Forsströmson på var sida

På nationaldagen avslutas Malmö SymfoniOrkesters säsong på Malmö Live. Men det betyder inte att orkestern tystnar ända fram till hösten. Söndag den 16 juni kommer de under konserten Malmö SymfoniOrkester On Demand att bjuda på ett smakprov, eller rentav en buffé, från programmet för nästa säsong. Och det är publiken som bestämmer vilka stycken som ska spelas!

Rickard Söderberg, konferencier under MSO on Demand

Fram till fredag den 17 maj kan du rösta bland 16 musikstycken från säsongsprogrammet 2024–25. Lägger du en röst har du dessutom chansen att vinna två biljetter till den konsert du röstat på. Under konserten kommer operasångaren Rickard Söderberg att dra några lyckliga vinnare som får "sitt" verk spelat och två biljetter var.

Rickard Söderberg förklarar:
– Jag kommer vara en slags ciceron och lotsa publiken genom hela konserten. Här kommer det vara ett stort publikfokus, publiken får vara med och vara aktiv under konserten och vara med och välja vad vi ska göra. Jag tycker det är briljant, jag älskar det!

Det viskas dessutom om att publiken under konserten kommer att få vara med och styra vad Rickard Söderberg kommer att få sjunga, men han är inte nervös. Han lyfter handen så att hans glittriga armband blänker och bränner av ett stort leende:

– Vad som helst kommer kunna hända, och det är det som är grejen, så det går inte att oroa sig. Tvärtom: om det händer grejer som vi inte kunnat förutse så är det väl bara ljuvligt! Scenen är fylld av proffs, salongen är fylld av musikälskare, det kan bara bli rätt.

Jake Maczynski, hornist i Malmö SymfoniOrkester

Utveckling av konserten i Pildammsparken

Konserten Malmö SymfoniOrkester On Demand är en utveckling av sommarkonserterna som brukar vara i Pildammsparken, och biljetterna kostar bara 50 kronor styck.

– Vi musiker har ett ansvar att prestera vårt bästa så för att publiken ska vilja återkomma och lyssna på fler konserter.  Jag tror att sommarkänslan som brukas finnas i Pildammsparken kommer upplevas denna gång också här i vårt fina konserthus, säger hornisten Jake Maczynski.

– Alla är välkomna hit, du måste inte kunna något, du ska bara vara öppen och nyfiken. Du kan förvänta dig vacker musik och att bli fylld med en fin upplevelse, säger Britt Forsströmson, förstaviolinist i MSO.

Rickard Söderberg fyller i:
– I hela mitt vuxna liv har jag haft som måttstock att sänka trösklar och försöka öppna dörrar till konstmusiken, den här knepiga världen som är full av fördomar och är styvmoderligt behandlad från alla håll, så jag älskar att huset här har modet att göra en sån här konsert. Vårt mål är bara att lyfta publiken som kommer dit, och att ge den lust, glädje och livskraft som man kan få av att höra musik i ett rum där man kan se musikerna svettas och känna doften av harts, det finns inget som är som det! Att komma in i det här magiska rummet med akustiken, det är verkligen en present till dem som kommer.

Britt Forsströmson, förstaviolinist i MSO

Favoriter och överraskningar att rösta på

Rickard slänger ett öga på röstningslistan och utbrister:
– Åååh herregud så mycket bra musik! Jag har redan mina favoriter, jag ska hem och rösta nu. Förspelet till Tristan och Isolde av Richard Wagner, det är ju nåt av det mest... alltså början med klarinetten, jag får gåshud, det är magi!

Britt Forsströmson säger:
– Jag håller med Rickard, jag hade också rekommenderat en röst på den konserten! Inte bara för musiken utan också för att vi kommer att ha sopranen Maria Bengtsson som solist, den 23 januari. Hon kommer från Höllviken och hennes far Leif Bengtsson var trumpetlärare i många år på Malmö Musikhögskola, och nu är hon en stor etablerad sopran i Europa och speciellt på de tyska operascenerna. Det är första gången hon sjunger med oss, vi har försökt få hit henne flera gånger, men hon är väldigt upptagen.

Britt Forsströmson är ett bekant ansikte för många besökare, eftersom hon har spelat i MSO i över 30 år. Och hon är inte i närheten av att tröttna.

– Jag har världens bästa jobb! Jag får fortfarande gåshud när jag sitter i orkestern och spelar fast jag varit här sedan 1992.

Jake Maczynski skrattar till:
– 1992? Det var då jag föddes!

Jake avslöjar att ett av hans favoritverk finns med på röstningslistan:
– Just den satsen i Sibelius Symfoni nr. 5 som vi har valt är ett av mina favoritstycken. I musiken ska valthornen i orkestern spela ett så vackert tema som ska föreställa flygande svanar. Det är så fint och jag kan inte få nog av det! Den symfonin har alltid funnits i mitt hjärta.

Något som Jake däremot skulle bli överraskad över att få spela på konserten är Richard Wagners Siegfried-Idyll.
– Jag har spelat den en enda gång i mitt liv, säger han.

Rickard blir förvånad:
– Va?! Den är väl superpoppis? Den är ju med i en massa stora actionfilmer... Nej, nu tänker jag ju på Siegfrieds död!

Jake ler:
– Exakt. Det är ett fantastiskt fint stycke, men mindre känt.

– Ja, då blir jag mycket överraskad om den kommer! slår Rickard fast.

 

Sara Reis

Här bokar du biljetter och röstar på din favorit

Dekorativ evenemangsbild till MSO on demand
16 juni 2024 50 kronor Konsertsalen
MSO On Demand
En konsert med MSO och Rickard Söderberg där det är publiken som bestämmer innehållet! Rösta fram vilka verk som ska spelas och vinn konsertbiljetter.
Senast uppdaterat: 2024-05-10