Färger mot bakgrund
Som jag ser det behövs konsten och kulturen just nu mer än någonsin, skriver artikelförfattaren
. Bild: Adobe Stock
Adobe Stock

Om tre veckor är det val. De politiker som ska styra Malmö och regionen de kommande fyra åren ska väljas. I kandidaternas kamp om att synas mest drunknar ofta kulturen. Och inga högljudda demonstrationer med krav på kulturpolitiska visioner och manifest brukar dyka upp i valrörelsen och i valdebatter.

Kortsiktiga vallöften dominerar och de politiska debatterna handlar ofta om skola, integration, sysselsättning, trafik, vård och omsorg som kan tyckas mer akut angeläget.

Tänk om politiker också tvingades konkurrera om vem som har den modigaste kulturvisionen! Tänk om någon visade sig vilja ge malmöborna chansen att bli kulturens superanvändare – den mest aktiva och kulturhungriga befolkningen i Europa?

Att kultur har en helt enorm inverkan på våra liv och på livskvaliteten vet nog de flesta om de tänker efter. Vem vill leva utan musik, utan böcker, utan film och dans eller utan en teaterföreställning?

Som jag ser det behövs konsten och kulturen just nu mer än någonsin. Vi har genomlevt en pandemi där man under långa perioder inte kunnat samlas för att dela musik- och teaterupplevelser, gå på bio och utställningar eller uppleva andra konstnärliga uttryck som ger glädje och eftertanke.

Krig och förödelse har ryckt närmare. Ord som ”inflation” och ”klimatkris” är en del av vardagen.

Nu, när mycket känns osäkert och instabilt, finns i konsten och kulturen bestående värden som människor har mött och delat med varandra oavsett tillståndet i världen.

De stora frågorna om identitet och värderingar är brännande och angelägna. Och just därför är konst och kultur särskilt viktigt som bollplank för personliga reflektioner och arena för existentiella frågor. Men också som plats för möten, människa med människa.

Konsten och kulturen erbjuder viktiga andrum och har bevisat sin relevans genom tusentals år. Här finns bestående värden som människor tagit till sig och delat med varandra. I konsten och kulturen finns också möjlighet att göra investeringar som kommer att löna sig oavsett vad som händer i världen.

Kulturen har en enorm inverkan på liv och livskvalitet. Forskning har visat hur stor betydelse kultur har för barn. Spädbarn, och till och med barn inne i sin mammas mage, reagerar positivt på musik.

Kultur är bra för hälsan och ett aktivt förhållande till konst och kultur har en mätbar positiv effekt på vissa sjukdomar och mental hälsa. Dans har positiv effekt på Parkinsonpatienter. Körsång och musiklyssning kan vara ett botemedel mot depression. Och det är bara två av många väldokumenterade och talrika exempel.

Kulturupplevelser ökar människors livskvalitet. Att gå på konserter, film och teater, sjunga i kör eller dansa med andra människor skapar sammanhållning, öppnar för dialog och bygger förståelse människor emellan. Alltså just det som är viktigt för att utveckla samhället och ge det en förenande kraft. Hos den som deltar ger upplevelsen perspektiv och djup.

Men andra ord: Kultur och konst kan helt enkelt ge livet mening. Därför är kulturpolitiken viktig. Det är den som skapar ramar och möjligheter för att människor ska kunna uppleva konst och kultur.

Att utveckla kulturen är en politisk uppgift. Malmö och Öresundsregionen är fyllda av entreprenörer på kulturområdet. Människor som kan inspirera, skapa, utforska, bjuda in och samla andra. Malmö och regionen är också fyllda av nyfikna invånare som har förväntningar inte bara på tak över huvudet, ett bra skol- och sjukvårdssystem och mat på bordet, utan också på att kunna få till tillgång till och delta i ett rikt kulturliv.

Välj politiker som formulerar visioner för kulturlivet. Välj politiker som vågar satsa på och stå fast vid att kultur är en god investering och som lyfter fram kulturlivets betydelse. Välj politiker som satsar på att Malmö blir europeisk kulturhuvudstad 2029,

Varje investerad kulturkrona kommer tillbaka många gånger om i form av ett friskare samhälle, en starkare sammanhållning och invånare med meningsfulla liv.

SKRIBENTEN

Maria Frej, vd och konserthuschef för Malmö Live

Du kanske också är intresserad av

Publicerad: 2023-04-05

Körsångare sökes till Flammenwerfer about

Musikdramaföreställningen Flammenwerfer får urpremiär på Malmö Live i mars 2024 och fortsätter sen närmast till Dt Konglige Teater i Köpenhamn och Musikhuset Århus.
För musiken svarar tyske elektro-klassiske kompositören Nils Frahm och ikoniske multikonstnären Blixa Bargeld som även gör den ledande rollen. Scenvana körsångare söks nu till uppsättningen och bjuds in till audition den 22 maj.

Läs mer about Körsångare sökes till Flammenwerfer
Publicerad: 2023-03-31

Guidad visning på Malmö Live about

Är du nyfiken på huset Malmö Live? Vilken konsertsal är Malmö Lives stora konsertsal modellerad efter? Nu berättar vi allt!

Läs mer about Guidad visning på Malmö Live
Publicerad: 2023-03-08
Senast uppdaterat: 2023-01-13