Meny
Ta en paus i december – magisk jullunchkonsert med Sofia Karlsson och Martin Hederos

Ta en paus i december – magisk jullunchkonsert med Sofia Karlsson och Martin Hederos

Längtar du efter en stunds julmagi med vacker scenografi, sånger för hjärtat och julmat med det lilla extra? Men har svårt att hitta utrymmet. Då ska du komma till ”En Fröjdefull Jullunch” på Malmö Live i december – ett koncentrat av det bästa med julen, tillsammans med Grammisbelönade vissångerskan Sofia Karlsson och pianisten Martin Hederos.

Sofia Karlsson och pianisten Martin Hederos

 

– Sofia Karlsson är en av landets bästa sångerskor som framför julsånger på sitt eget speciella sätt. Hon har en mycket själfull röst och fångar det sköra och vackra i julen. Tillsammans är hon och pianisten Martin Hederos väldigt samspelta, säger Karin Karlsson, programchef på Malmö Live konserthus och den som kom med idén om konceptet ”En Fröjdefull Jullunch” förra året.

 

Då hölls konserten i konsertsalen Kuben och så blir det även i år när publiken åter bjuds in till julmusik, lunch och en magisk dekor. Rummet kommer även i år att gestaltas med vita granar i taket – som förra året fick folk att dra efter andan. Bakom detta står den flitigt anlitade scenografen Sven Dahlberg, som annars arbetar för de stora teatrarna i Köpenhamn.

 

– Det är så vackert att alla borde se det. Det skapar stämning i rummet för alla sinnena.

 

Börjar med glöggmingel

Meningen med konceptet är att det ska finnas tid att komma, även om man kanske har tusen andra saker som måste göras i december.

 

– Här får man den mysiga, traditionella julen koncentrerat på en timme och 45 minuter, säger Karin.

 

Premiären för årets upplaga av ”En Fröjdefull Jullunch” är lördagen den 7 december. Sen är det en serie lunchkonserter ända fram till söndagen 15 december med tillfällen både på helger och vardagar. Lunchen börjar med glöggmingel för publiken. Sen placeras de kring runda bord i Kuben för att lyssna till den första delen av konserten. I mitten blir det paus för julmat och sedan fortsätter konserten igen.

 

– I år har vi satsat på att höja maten ett snäpp och det kommer att finnas både vegetariska och veganska alternativ för den som inte vill ha köttalternativet, säger Karin.

 

Upplevelse för alla sinnen

Konsertprogrammet i Malmö är speciellt sammansatt för jullunchkonserterna men kommer att innehålla inslag från ”Stjärnenätter", julalbumet som Sofia Karlsson och Martin Hederos gav ut för ett par år sen och har turnerat med flera gånger.

 

– Jag kan nästan lova att jag kommer att sjunga O helga natt och jag ska försöka mig på Ave Maria, säger Sofia Karlsson.

 

Både hon och Martin är superpeppade inför lunchkonserterna.

 

– Vi kände direkt att det här var något för oss. Det är mer än bara en konsert. Det är en hel liten föreställning med mat och dekor, helt enkelt en skön upplevelse för alla sinnen, säger Sofia.

 

Själv julpyntar hon gärna med en massa lampor redan i november för att komma i stämning och hon drömmer om att hinna stöpa ljus med barnen. Julafton firas hemma i Hälsingland med de traditionella inslagen.

 

– Det kommer dock att bli en hel del fransk julmat hos oss, då min mans familj från Frankrike kommer på besök, säger hon.

 

Hon ser det som ett stort förtroende att få spela på jullunchkonserterna, att kunna bjuda in folk i musiken och få dem att släppa stressen en stund.

 

– Det handlar inte om att ha den perfekta julen. Det kan vara fint och härligt ändå, säger hon. 

 

 

Senast uppdaterad 2019-11-11

Läs också

Relaterat event