Årets startfält inkluderar bl.a. den regerande juniorvärldsmästaren, två f.d. Europamästare, ett 14-årigt underbarn, en brittisk mästare och Sveriges bästa spelare. Alla är utvalda för sin kamplust och kompromisslösa spelstil - det kommer att slå gnistor om pjäserna! I analysrummet kommer rutinerade stormästarna Yasser Seirawan och Stellan Brynell att kommentera partierna live och förklara de mer invecklade detaljerna för åskådarna. 

 

Nils Grandelius, Sverige

Den 26-årige stormästaren i schack Nils Grandelius har under flera år varit Sverige-etta.  Han blev stormästare i schack år 2010 och har varit en fast medlem av det svenska landslaget under många år. År 2015 vann han det europeiska juniormästerskapet samt det svenska mästerskapet, såväl som mästerskapet i Abu Dhabi. Han hamnade även på delad förstaplats under de två senaste Tepe Sigeman-schackturneringarna (2017 och 2018). Vid det senaste europeiska mästerskapet avslutade han som tvåa efter den ryska stormästaren Vladislav Artemiev. Som ung blev han känd för sitt kompromisslösa och ibland mycket riskfyllda spelsätt, men efter det att han regelbundet började spela mot toppspelare har han successivt blivit mer stabil och även utvecklat imponerande tekniska färdigheter. Han eftersträvar givetvis ett liknande resultat vid årets turnering.

 

Tiger Hillarp Persson, Sverige

Den 48-årige schack-stormästaren Tiger Hillarp Persson har varit en av Sveriges främsta spelare under tre årtionden.  Han blev stormästare i schack år 1999 och har varit en fast medlem av det svenska landslaget under många år. År 2007 och 2008 vann han det svenska mästerskapet. År 2008 vann han Tepe Sigeman-schackturneringen med den imponerande poängen 7,5 av 9. Han har även en imponerande meritlista från öppna turneringar runt om i Europa och år 2005 blev han tvåa vid de nordiska mästerskapen. Tiger är känd för att vara en kreativ spelare med en stark kämpaglöd och nöjer sig sällan med odramatiska drag. Han har även skrivit ett antal schackböcker: den senaste är The modern Tiger (2014).

 

Pentala Harikrishna, Indien

Den 32-årige stormästaren i schack, Pentala Harikrishna, är den näst högst rankade spelaren i den framstående schacknationen Indien, efter den tidigare världsmästaren Viswanathan Anand. Han lärde sig redan tidigt att spela schack, efter att ha sett sin farfar spela, och utvecklades snabbt till en av sin tids främsta spelare. Bland hans många tidiga framgångar räknas vinsterna vid världsmästerskapet för spelare som är under 10 år (1996) och juniormästerskapet år 2001, då han var 15 år, vilket gjorde honom till Indiens yngsta stormästare i schack någonsin.

 

Gawain Jones, England

Den 31-årige stormästaren Gawain Jones är fyra på det engelska Schackförbundets rankningslista.  Han har varit medlem av det engelska landslaget sedan 2008. Han skördade framgångar redan som pojke och år 1997 blev han den yngsta personen någonsin som vunnit över en internationell mästare vid en tävlingsmatch. Han blev stormästare 2007 och vann det brittiska mästerskapet år 2012 och 2017. Han vann även Samväldesmästerskapen år 2011. Jones är en sann globetrotter som har bott i England, Italien, Irland, Australien och Nya Zeeland, men är nu tillbaka i Yorkshire, England. Utöver att han tillhör Englands främsta schackspelare är han även en välkänd författare av schackböcker och har bland annat skrivit en bok om den sicilianska draköppningen, en av de mest populära öppningarna.

 

Parham Maghsoodloo, Iran

Den 18-årige stormästaren i schack, Parham Maghsoodloo är Irans högst rankade schackspelare.  Många anser att han tillhör de främsta stora talangerna bland nästa generations toppspelare. Han blev stormästare år 2006, fortsatte sedan raskt med att vinna det iranska mästerskapet år 2017, och blev därefter juniormästerskapet år 2018, med utmärkta 9,5 poäng på 11 omgångar. Parham är välkänd för sina långa träningssessioner och för att experimentera med öppningar för att försöka hitta nya intressanta uppslag. Han har även gjort sig känd för att vara en kämpe, som på något sätt ofta lyckas rädda sig när han har hamnat i svårigheter.

 

Dieter Nisipeanu, Tyskland

Den 42-årige schackstormästaren Dieter Nisipeanu växte upp i Rumänien men representerar sedan år 2014 Tyskland, där hans mor föddes. Han är rankad tvåa i Tyskland efter Arkadij Naiditsch, och är den högst rankade rumänske schackspelaren någonsin. Hans främsta prestationer är att ta sig till semifinal i världscupen år 1999 då han slog den tidigare utmanaren vid världsmästerskapet Vassily Ivanchuk vid de tidigare stadierna och vann det europeiska mästerskapet år 2005. Han vann även det mycket tuffa tyska mästerskapet år 2017 och har vid ett flertal tillfällen varit en del av det vinnande laget i det tyska lagmästerskapet Bundesliga. Nisipianu är välkänd för sin påhittiga och kreativa spelstil och har ibland jämförts med den tidigare världsmästaren Mikhail Tal, ”trollkarlen från Riga”.

 

Ivan Saric, Kroatien

Den 28-årige stormästaren i schack, Ivan Saric, är Kroatiens högst rankade spelare. Förra året skördade han sin största framgång hittills, då han vann det europeiska mästerskapet (som utspelades i Batumi, Georgien), över 135 andra stormästare i schack. Några av hans andra meriter inkluderar vinsten i juniormästerskapet år 2008 och vinsten av det kroatiska mästerskapet år 2009 och 2013. Han har även varit en fast medlem av det kroatiska landslaget sedan 2009. Saric är en mycket aktiv spelare som vanligtvis deltar i över 100 spel per år (vissa år närmare 200). Hans stil har alltid varit ganska aggressiv, men under senare år har han utvecklats till en stabil, mångsidig spelare.

 

Nihal Sarin, Indien

Indien har skapat en lång rad unga schack-talanger under de senaste två årtiondena. Den 14-årige stormästaren i schack Nihal Sarin är en av de senaste. Efter att han började spela i schackturneringar vid 7 års ålder, började han snabbt skörda stora framgångar vid lokala ungdomsturneringar och vid 8 års ålder lyckades han vinna sin första FIDE-rankade turnering. Hans första internationella framgång kom år 2013, då han vann vid världsmästerskapet för tävlande under 10 år. Nidal har ibland undervisats av stormästaren Narayanan och stormästaren Komarov, men hans främsta träningsverktyg är internet. Han har klockat över 11 000 spel på fyra år på chess.com (en av de främsta schack-sidorna), och han lär sig hela tiden av sina misstag. Vid slutet av 2018 säkrade han stormästartiteln och han är för närvarande en av världens yngsta stormästare i schack.

 

Spelschema

Rond 1-6 spelas fredag - onsdag kl. 14.00 - 21.00 med den avslutande ronden torsdag 9 maj kl. 12.00 - 19.00.

 

Två skolklasser spelar simultan

Söndag 5 maj kl. 13.00 spelas även en simultan i samband med turneringen. Två skolklasser spelar mot två av Sveriges bästa unga schackspelare, Anna Cramling och Philip Lindgren. Allihop samtidigt över 40+ bräden!

Du kanske också är intresserad av

Oscar Zia
Publicerad: 2023-09-20

En morgonkonsert är som en mental dusch about

Anna Brånhede har gått på morgonkonserterna PAUS på Malmö Live under de senaste två säsongerna.

– Jag föll direkt för konceptet, säger hon.

Läs mer about En morgonkonsert är som en mental dusch
Line Breuning, chef för publikutveckling på Malmö Live och Pelle Cassius Lambert, medverkande i Malmöiter
Publicerad: 2023-09-11

Malmö Live öppnar upp för alla malmöiter about

Med gratiskonsertserien Malmöiter vill Malmö Live visa upp bredden i Malmös musikliv. Pelle Cassius Lambert har noga valt ut tre akter som med glädje och publikdans i höst ska få leda besökarna in i helgen.

Läs mer about Malmö Live öppnar upp för alla malmöiter
Erik Mikael Karlsson, ny VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus
Publicerad: 2023-08-18

Erfaren musikprofil utsedd till ny VD för Malmö Live Konserthus about

Efter en omfattande rekryteringsprocess har Malmö Live Konserthus AB styrelse fattat beslut att utse Erik Mikael Karlsson som VD & Konserthuschef för Malmö Live Konserthus. Erik Mikael Karlsson har en gedigen erfarenhet från kultursektorn, både som ledare och tonsättare.

Läs mer about Erfaren musikprofil utsedd till ny VD för Malmö Live Konserthus
Senast uppdaterat: 2020-12-02