MSO lockar musiker från hela världen
–De flesta av oss är i samma ålder och vi har så roligt. Vi jobbar tillsammans men är också vänner, det är en "good vibe”, säger hon.
Adam Stadnicki, orkesterchef och Chatarina Martinsson, biträdande orkesterchef, berättar att MSO precis som många andra symfoniorkestrar runt om i världen har en stor andel internationella musiker. Det är så symfonibranschen ser ut, helt enkelt. Folk från hela världen söker tjänsterna.
– Vi har just nu femton olika nationaliteter i orkestern. Främst betyder det också att vi får in erfarenheter från andra länder med andra traditioner att utöva musik. Kompetensutveckling är nog så viktigt för en orkester. Därför är det väldigt bra att inte alla kommer från ett och samma ställe, säger Adam Stadnicki.
– Musiken har ett eget språk, fortsätter han. Och det språket kan förstås av alla musiker oavsett nationalitet. Det är samma sak med dirigentens tecken, även det är universellt. Men ibland behövs förstås talet och då är det oftast engelska som talas i orkestern.
Andrea Scaffardi är klarinettist och kom till MSO från Italien 2018. Han berättar:
– Jag var intresserad av att göra karriär utomlands, och på en webbsida med orkesterjobb hittade jag att Malmö SymfoniOrkester hade en öppning. Jag kände inte till orkestern, men jag sökte.
När nya tjänster utlyses sker alla auditions helt anonymt. Juryn vet inget om kandidaten, var den kommer ifrån eller om det är en kvinna eller man.
– Vi utlyser alla tjänster på nätet numera och det gör ju att vi får in många sökande från hela världen. Det är bara hur du presterar på din audition som spelar roll, inget annat, säger Adam Stadnicki.
Hedy Lim blev rekommenderad att söka till MSO av sin lärare på Sibelius-Akademin i Helsingfors, där hon 2019 studerade till en masterexamen.
– Det var min första audition...
Hon blir avbruten av Andrea som förvånat utbrister:
– No way, woah!
Hedy Lim fortsätter, nästan lite generat:
– Jag förväntade mig inte att det skulle gå så bra, faktiskt. För mig var det väldigt stort, och första chansen till ett så stort jobb. Men jag tänkte "Varför inte, jag kan ta utmaningen".
Både Hedy och Andrea blev imponerade över hur välorganiserat det var på Malmö Live. Alla som var på audition fick varsitt eget rum att värma upp i.
– Det gjorde att vi kunde prestera på topp, vi blev inte inslängda i ett rum med 500 andra där man knappt hör vad man säger, säger Andrea.
Hedy fyller i:
– Det var verkligen högsta nivå. Och konsertsalen är fantastisk! Den är världsklass.
Andrea håller med:
– Ja! En väldigt berömd person som spelar här har sagt "Om jag kastar skit i konsertsalen så låter det ändå bra", hahaha! Men jag säger inte vem.
Vid uttagningarna väljs ett par musiker ut, som får spela i orkestern under några provveckor var. Den som gör bäst ifrån sig får sedan ett års provanställning, och om man då visar sig passa in väl i orkestern får man fast anställning.
– Så det är en ganska lång process, säger Hedy.
– Jag vann min audition 2017 och jag fick jobbet 2019, berättar Andrea.
Båda tycker att det är stor skillnad på att arbeta i Skandinavien jämfört med andra länder de har jobbat i.
– Det känns som att folk lyssnar mer på varandra här, man har respekt för varandra. Här känns det som att man spelar mer för musikens skull än för sitt eget ego. Och det är mindre hierarkiskt, vilket visserligen är tudelat: ibland är det bra att hålla sig till hierarkin om det är för många huvuden som vill tänka samtidigt, säger Andrea Scaffardi.
Hedy Lim hade en positiv bild av Skandinavien innan hon flyttade hit, hon hade hört att här finns bra sjukvård, goda arbetsvillkor och jämställdhet, och hon tycker att Sverige levt upp till förväntningarna.
På Malmö Live har Chatarina Martinsson ansvaret att hjälpa de nya musikerna till rätta både på jobbet och i Malmö.
– Vi går igenom rutiner för arbetet, vilka skyldigheter och rättigheter man har. De som kommer ifrån ett land utanför EU får hjälp med arbetstillstånd, information om hur de skaffar personnummer och eget bankkonto. Det kan ta lång tid, någon gång har vi varit tvungna att följa med till banken, säger Chatarina.
Hedy Lim och Andrea Scaffardi har funnit sig tillrätta i Malmö.
– Det regnar mycket här, ler Andrea. – Men jag gillar grönskan som finns här. Och det känns som att i staden finns alla möjligheter, jag trivs verkligen här.
– Jag håller med, säger Hedy och fortsätter:
– Människorna är vänliga och öppensinnade, det känns internationellt, och det är smidigt med Köpenhamns flygplats så nära.
– Så hur är det att jobba i MSO, Hedy? frågar Andrea med ett leende.
Hedy börjar skratta:
– Hahaha, va?
Andrea skrattar med:
– Jag älskar det, jag älskar mina kollegor, det är jättebra!