Meny
Mats Bäckers Classics på Malmö Live  24 september 2020 – 10 januari 2021

Mats Bäckers Classics på Malmö Live 24 september 2020 – 10 januari 2021

Artister, fångade i ögonblicket

I samband med Malmö Gallerivecka i nästa vecka öppnar utställningen Mats Bäckers Classics på Malmö Live: Ikoniska musikbilder och helt nytagna foton med koppling till Malmös musikscen. Utställningen öppnar 24 september 2020 och pågår till och med den 10 januari 2021.

Mats Bäcker befinner sig alltid nära artisterna – oavsett om det handlar om opera, cirkus, dans, rockmusik, musikal, teater eller en klassisk musik.

 

Mats Bäcker föddes i Hagfors 1958 och studerade fotografi i Malmö och på Konstfack i Stockholm. Han har haft utställningar världen över, bland annat i USA, Spanien och Frankrike. Bäckers senaste utställning i Malmö, Raw Power, blev en publiksuccé på Rum för Fotografi vid Malmö Muséer 2012. Bäcker strävar efter att förnya den klassiska musikens bildspråk och drivs av en önskan att göra råa och direkta bilder för att riva de murar som kan fjärma publiken från musiken. I de nytagna bilderna, gjorda så sent som i början av september direkt för utställningen på Malmö Live, har Mats gått tillbaka till den sorts estetiska uttryck han en gång startade med som rockfotograf i Skåne på 70-talet.

 

Mats Bäcker Classics på Malmö Live består både av de nytagna bilderna och verk från de senaste 20 åren och som visades på Konserthuset Stockholm 2019. På ofta oväntade sätt får vi till exempel möta pianisten Lang Lang, klarinettisten Martin Fröst, sopranen Malin Byström, legenderna Elvis Costello och Anne Sofie von Otter, Håkan Hardenberger, Björn Afzelius och chefsdirigent Robert Trevino. Också artister som Edda Magnason, Malena Ernman, Loa Falkman och Barbara Hannegan har passerat Bäckers lins, liksom violinisten Sujin Jang samt Philip Glass, Staffan Scheja och Nina Persson, med flera andra.

 

- Det känns extra roligt att få visa den här utställningen i Malmö. Här sluts cirkeln från mina tidiga skånska punkbilder till de allra senaste i den klassiska genren, säger Mats Bäcker om utställningen.

 

- Mats Bäcker fångar andra perspektiv. Han låter många strukturer i dem han avporträtterar synas och leker med en ibland stereotyp stil när det till exempel gäller bilder av klassisk musiker. Genom dessa bilder visar vi en annan sida av musiker här i Skåne, säger Karin Karlsson, programchef vid Malmö Live Konserthus.

 

 

Utställningen på Malmö Live visas med fri entré, alla dagar kl 12-18 från den 25 september
till och med 10 januari 2021.

 

 

Senast uppdaterad 2020-09-16

Läs också